Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Spišský hrad ožije už tento víkend

Letná turistická sezóna sa na Spišskom hrade začína už tento víkend Zobraziť galériu (3)
Letná turistická sezóna sa na Spišskom hrade začína už tento víkend

LEVOČA – Už tento víkend otvorí SNM-Spišské múzeum letnú turistickú sezónu na Spišskom hrade. Návštevníkov čaká dvojdňový maratón zaujímavých divadelných predstavení, lektorských výkladov, ukážok historického šermu. Sprievodným podujatím bude aj otvorenie časti expozície Bez milosti a súcitu.

„...Bol katom vyzlečený donaha, daný na škripec a pripútaný na jeho vrchol. Holé ramená mal pripútané tenkými lanami nad hlavou. Potom mu kat priviazal nohy okolo členkov. Zatiahol. Šľachy v stehnách praskali a kolená boli rozdrvené. Takto zranený ostal visieť celú večnosť...“ To je ukážka z novej expozície Bez milosti a strachu, ktorá bude sprístupnená počas víkendu 8. – 9. mája a ktorou SNM – Spišské múzeum slávnostne sprístupní Spišský hrad.

Po oficiálnom otvorení, ktoré sa uskutoční 8. mája 2010 o 13.00 h, sa od 15.00 do 17. 00 začne bohatý kultúrny program. Popravovať budú Páni Spiša a recept na popravu predvedie divadelné združenie Tormen. Počas celého dňa pocítia návštevníci chute a vône dobovej hradnej kuchyne a neduhy z tela vyženú liečivé odvary miestnych ránhojičov. Sobotný program vyvrcholí premiérou hudobno-dramatického spracovania legendy z prostredia Spišského hradu O krásnej Hedvige. Po skončení predstavenia čaká na nebojácnych nočná prehliadka hradu.

Nedeľné dopoludnie (9. máj) bude vyhradené pre slávnostnú svätú omšu v kaplnke sv. Alžbety, ktorá sa začne o 10.00 h. Od 13.00 h sú opäť pripravené rôzne aktivity v areáli hradu (historický šerm, hradná kuchyňa). Popoludní sa návštevníci Spišského hradu môžu presunúť do pokojných priestorov výstavy SCEPUSIENSIS TERRA CHRISTIANA 1209 – 2009 v SNM – Spišskom múzeu v Levoči na Námestí Majstra Pavla 40. O 14.00 h je tu pre nich pripravené autorské sprevádzanie výstavou s Magdalénou Janovskou, Dášou Uharčekovou Pavúkovou, Vladimírom Olejníkom a Matúšom Lányim. Témou prehliadky budú pápežské buly.

 

O SNM-Spišskom múzeu

Spišské múzeum v Levoči je špecializované múzeum Slovenského národného múzea s celoštátnou pôsobnosťou. Zameriava sa na výskum historického vývoja mesta Levoča, umelecko-historický výskum v regióne pôsobenia múzea, výskum Majstra Pavla z Levoče v domácom a stredoeurópskom kontexte a vývoj Spišského hradu a jeho okolia. Rôznorodý zbierkový fond múzea je prezentovaný v niekoľkých expozíciách, z ktorých najnavštevovanejšie sú Spišský hrad a expozícia Majstra Pavla z Levoče, tvorcu najvyššieho gotického oltára na svete, ktorý zdobí kostol sv. Jakuba v Levoči. Múzeum sídli v renesančnom meštianskom dome na námestí Majstra Pavla v Levoči.

 

O Spišskom hrade

Spišský hrad je unikátny príklad vývoja hradnej architektúry nielen na Spiši, ale aj v celoslovenskom a európskom kontexte. Jeho plošne rozsiahla románska dispozícia z 13. storočia je dokladom obrannej a obytnej funkcie hradu s opevneným hradným jadrom (akropolou), románskym predhradím, refúgiom a dochovanými typologickými stavebnými druhmi, ako sú obranné veže, obytný kráľovský palác, cisterna, vstupné brány (veže). Táto podoba sa vo výraznej miere zachovala jasne čitateľná dodnes. Podobne aj všetky ďalšie slohové prestavby sú dokladom stavebného vývoja hradu a premien jeho funkcie, spočiatku ako kráľovského sídla a neskôr ako šľachtickej rezidencie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu