Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Rúfus si na pocty nepotrpí, dnes však prijímal gratulácie

Milan Rúfus
Milan Rúfus (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Asi najznámejší slovenský žijúci básnik Milan Rúfus, ktorý má dnes 80. narodeniny, si na pocty a oslavy veľmi nepotrpí.

Dnes však zavítal na seminár o svojom diele, kde ho potleskom privítalo medzinárodné publikum. Jubileum významného básnika si dnes pripomínajú viaceré inštitúcie, dostane aj štátne i medzinárodné ocenenia.

"Nuž nie je to nejaké príjemné, ale tak...Narodil sa každý," povedal dnes novinárom Rúfus, ktorého si prišli do Bratislavy uctiť básnici a prekladatelia z Írska, Švédska, Nemecka, Španielska, Česka i Taiwanu. A hoci už pred tromi rokmi tvrdil, že vydal svoju poslednú zbierku básní, v súčasnosti stále píše. "Ono to má svoj vlastný cestovný poriadok. Dakedy sa nechce a odrazu zistí, že veď je to celkom slušný veršík," poznamenal básnik. K jubileu si želá len toľko, aby jeho život bol "žiteľný".

Rúfus debutoval v roku 1956 zbierkou Až dozrieme, jeho diela doposiaľ preložili do viac ako 20 jazykov. Najnovšie mu vyšla kniha v čínštine. "Je to naše rodinné striebro, ale bez tej odozvy v zahraničí by predsa len jeho dielo zostalo limitované na slovenský a český národ," zhodnotil básnik a prekladateľ Milan Richter.

Do španielčiny preložil Rúfusove básne Alejandro Hermida de Blas. S jeho poéziou sa stretol, keď ako študent začal študovať slovenčinu a nemčinu. "Náš lektor zo Slovenska nám dal jednu báseň od Rúfusa a hneď ma upútala metaforikou, obraznosťou, obrazmi z prírody. Bolo mi to veľmi blízke," povedal ČTK Hermida z madridskej univerzity.

Rúfusove básne si začal prekladať najprv sám pre seba, prvá zbierka vyšla v roku 1997. Hoci sa aj v Španielsku podľa Hermidu poézia predáva menej, jej priaznivci sú zvedaví nielen na domáce novinky, ale aj zahraničnú poéziu, vrátane Rúfusa. Na Slovensku jeho knižky vychádzajú v desaťtisícových nákladoch, čo je pre domácu poéziu neobvyklé.

Rúfus predstavuje pre Slovákov veľkú prirodzenú morálnu autoritu, ani v neskorom veku sa neprestáva vyjadrovať k veciam verejným, odsudzuje zbrojenie a nešetrný prístup človeka k prírode. Slovenskí odborníci ho trikrát nominovali na jedno z najvyšších svetových ocenení, Nobelovu cenu za literatúru. Okrem štátneho vyznamenania prevezme medzinárodnú Cenu Crane Summit za poéziu 2008, vo štvrtok mu ju odovzdá taiwanský básnik Yu Hsi.

Milan Rúfus sa narodil 10. decembra 1928 v Závažnej Porube. V roku 1948 ukončil gymnázium v Liptovskom Mikuláši, potom do roku 1952 študoval slovenčinu a históriu na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave, kde do roku 1989 prednášal dejiny slovenskej a českej literatúry. Od roku 1990 je v dôchodku a žije v Bratislave.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu