Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Bathory je najúspešnejším slovenským filmom, zarobila milióny Sk

Na premiére veľkofilmu Bathory nechýbal ani prezident I. Gašparovič (vľavo) a predseda vlády Robert Fico (vpravo), v strede sú manželia Jakubiskovci Zobraziť galériu (4)
Na premiére veľkofilmu Bathory nechýbal ani prezident I. Gašparovič (vľavo) a predseda vlády Robert Fico (vpravo), v strede sú manželia Jakubiskovci (Zdroj: SITA)

Bratislava 14. júla (ČTK) - Historický veľkofilm Juraja Jakubiska Bathory sa podľa distribútorov stal najúspešnejším slovenským filmom v dejinách slovenskej kinematografie.

Za prvé štyri dni premietania na Slovensku zarobil necelých päť miliónov korún, pričom ho videlo 35.925 divákov. Najdrahší slovenský i stredoeurópsky film vyšiel na takmer 400 miliónov Sk (necelých 13,3 milióna eur).

"Film Bathory predbehol v návštevnosti aj podľa tržieb všetky slovenské filmy," povedala ČTK Zuzana Szabóová zo spoločnosti Bonton film. Podľa nej sfilmovaná legenda o "krvavej" grófke z Čachtíc vzbudila tiež najväčší záujem zo všetkých tohoročných filmových premiér.

Pred uvedením filmu Bathory najviac divákov za otvárací víkend prilákala retrosnímka Muzika, ktorú počas prvých dní videlo 4261 ľudí. Bathory však už v deň premiéry dosiahla viac ako dvojnásobok.

Na vstupné diváci minuli 4,85 milióna korún (takmer 161.000 eur), čím sa snímka Bathory zaradila na druhé miesto v histórii slovenských kín od vzniku samostatného Slovenska v roku 1993. "Nechala za sebou filmy, akými sú Harry Potter, Piráti z Karibiku, Da Vinciho kód či Matrix Revolutions," poznamenala Szabóová.

Jednému z najdiskutovanejších slovenských filmov posledných rokov iba o kúsok uniklo prvenstvo, ktoré má americká snímka Matrix Reloaded. Tá za otvárací víkend zarobila 4,9 milióna Sk (162.650 eur).

Najdrahší stredoeurópsky historický veľkofilm, ktorý vznikal od roku 2005 v koprodukcii s Českom, Maďarskom a Britániou, videli ako prví slovenskí diváci na premiére koncom júna. Po svetovej premiére v Karlových Varoch sa veľkofilm, kde známy filmár vyvracia legendu o krvavej Čachtickej panej, do slovenských i českých kín dostal vo štvrtok.

Slovenskí diváci ešte v 90. rokoch chodili na domáce filmy v státisícoch. Podľa mesačníka Film.sk druhé pokračovanie filmu Fontána pre Zuzanu v roku 1993 prilákalo 343.206 divákov. Po roku 2000 však nastal útlm. Iba štyri filmy odvtedy dokázali zaujať celkovo viac ako 20.000 návštevníkov, zatiaľ čo v susednom Česku na domáce novinky chodia desaťnásobne väčšie počty divákov.

Tam sa však každý rok vďaka silnej filmárskej tradícii točia desiatky filmov, zatiaľ čo na Slovensku je ročne len niekoľko domácich premiér. Vlani však ich počet stúpol na desať, pričom tento rok filmári ohlasujú dvadsiatku nových snímok.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu