Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Svetová premiéra filmu Bathory!

Ivan Gašparovič, Juraj Jakubisko, Deana Horváthová - Jakubisková a Robert Fico Zobraziť galériu (5)
Ivan Gašparovič, Juraj Jakubisko, Deana Horváthová - Jakubisková a Robert Fico (Zdroj: SITA)

Bratislava - Najdrahší stredoeurópsky historický veľkofilm Bathory Juraja Jakubiska si v sobotu večer v Bratislave pozreli prví diváci. Premiéru si nenechali ujsť viaceré osobnosti z oblasti politiky i kultúry. Snímka za takmer 400 miliónov korún, v ktorej známy filmár oživil legendu o krvavej Čachtickej panej, sa do kín dostane 10. júla.

"Cítim sa ako pred popravou. Som veľmi zvedavý, ja už som ho videl toľkokrát, že chcem vidieť reakciu publika," povedal ČTK pred začiatkom premiéry Jakubisko, občas prezývaný aj "Fellini východu". Po vyše dvojhodinovom filme však diváci nešetrili potleskom.

Jakubisko divákom pred filmom radil, aby si ho pozreli najmenej dvakrát. Pri množstve príbehov vo filme možno totiž podľa neho prehliadnuť iné detaily. "Uvidíte, že film má krásne melódie, krásne výtvarné zábery," presviedčal režisér.

Filmár sa netajil, že jeho pohľad na príbeh skutočnej historickej postavy z hradu pri Trenčíne, ktorá sa údajne kúpala v krvi panien, je láskavejší ako legenda. Tá ju pasovala za najväčšiu masovú vrahyňu všetkých čias, keďže jej pripisujú až 650 obetí. Jakubisko však po preštudovaní historických materiálov dospel k tomu, že táto inteligentná a vzdelaná žena bola obeťou intríg ľudí, ktorí prahli po jej majetku.

"Je to príbeh aj o veľkom Uhorsku, o ktorom vieme málo. O našich predkoch, ktorí sa ako prví postavili moslimskej invázii a zachránili európsku civilizáciu," predstavoval svoj film Jakubisko.

Na film, v ktorom nechýbala scéna "krvavého" kúpeľa či veľkovýpravné bitky, boli zvedavé viaceré známe tváre zo sveta politiky, kultúry i spoločenského života. Nechýbal medzi taliansky herec Franco Nero, z Česka zas prišiel Marek Vašut, Bolek Polívka i Karel Roden. Medzi divákmi bolo vidieť i viacerých slovenských politikov.

Historický veľkofilm, ktorý sedemdesiatnik Jakubisko začal točiť koncom roku 2005, filmár označil za svoje najťažšie dielo. "Tisícročná včela, to bola prechádzka ružovým sadom," zaspomínal režisér na jeden zo svojich najznámejších filmov.

Nakrútenie príbehu z obdobia 16. a 17. storočia spojeného s tureckou inváziou do strednej Európy podporili viaceré európske krajiny, preto bude mať aj českú, maďarskú a britskú premiéru. V slovenčine krvavá grófka rozpráva hlasom Sone Norisovej.

Premiéra filmu Bathory sa viackrát pre rozličné problémy odkladala, pôvodne ju diváci mali vidieť už pred niekoľkými mesiacmi. Diváci sa doposiaľ ešte nedočkali slovenského filmu Jánošík, ktorý sa začal nakrúcať už v roku 2002. Snímku s rozpočtom asi 185 miliónov Sk o zbojníkovi z Terchovej chcú nakoniec dokončiť poľskí filmári.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu