Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

S Oresteiou vstúpia do SND aj herecké posily

Ivana Kuxová (Ifigénia), Táňa Pauhofová (Elektra), Petra Vajdová (Kassandra, trójska veštkyňa) Zobraziť galériu (4)
Ivana Kuxová (Ifigénia), Táňa Pauhofová (Elektra), Petra Vajdová (Kassandra, trójska veštkyňa) (Zdroj: snd)

S novou inscenáciou ORESTEIA, ktorá štartuje v 93. divadelnej sezóne, prichádzajú na našu prvú scénu aj nové herecké osobnosti Činohry Slovenského národného divadla.

Silné osudy rodu Átreovcov na doskách SND rozpovie nová inscenácia ORESTEIA, ktorú čaká premiéra už tento víkend. V rodinnej dráme uprostred sporu bohov diváci uvidia aj nové herecké posily našej prvej scény – Szidi Tobias, Petru Vajdovú, Tomáša Vravníka a Petra Brajerčíka.

Na javisku Slovenského národného divadla si zahrajú po boku Anny Javorkovej, Táni Pauhofovej, Jána Koleníka, Roba Rotha, Gabriely Dzuríkovej, Milana Ondríka, Michala Šoltésza, Ivany Kuxovej, ale aj hereckých stálic Márie Kráľovičovej a Leopolda Haverla.  

Szidi Tobias si svoju prvú úlohu pochvaľuje. Svoju tvár prepožičia postave bohyne Pallas Athény. „Je to vynikajúca rola. Súkromne som si ju prirovnala k veštkyni, ktorá rozdá karty osudu, určí súd medzi ľuďmi. Je to veľmi súčasné, že všetko máme, máme zákony, ale neriadime sa podľa nich, pretože človek je už taký,“ povedala herečka.

Aischylov pohľad do Orestovej hlavy – aj tak možno voľne preložiť význam slova Oresteia, teda Orestov príbeh. Dramatický, krutý i krvavý, plný osobnej pomsty, ale aj viery, oddanosti a bázne. Pomsta stíha pomstu, vražda vraždu, vernosť božím príkazom sa podobá démonickej posadnutosti. Aj napriek potokom krvi je záver podivuhodne optimistický.

Nepremeškajte šancu získať posledné voľné vstupenky na nedeľnú premiéru. Vstupenky si môžete zakúpiť aj on-line prostredníctvom portálu navstevnik.sk. Bližšie informácie v pokladniciach.

Inscenačný tím:

Preklad:
Vojtech Mihálik
Úprava a réžia: Rastislav Ballek
Dramaturgia: Martin Kubran
Scéna: Emil Drličiak
Kostýmy: Katarína Holková
Výtvarná spolupráca: Ivan Martinka
Pohybová spolupráca: Štefan Capko

-reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu