Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

V Detskom múzeu SNM otvorili výstavu O troch centoch

Výstava O troch centoch Zobraziť galériu (4)
Výstava O troch centoch

BRATISLAVA - “O troch centoch” je názov interaktívnej výstavy, ktorú dnes otvorili v priestoroch Detského múzea Slovenského národného múzea. Hravou formou priblíži malým aj veľkým tému peňazí, ich histórie a funkcie ako všeobecného nástroja výmeny, výroby a distribúcie. Výstava zároveň nabáda k finančnej zodpovednosti a učí deti, že nie všetko sa dá v živote kúpiť.

Výstavu pripravilo ZOOM Kindermuseum vo Viedni v spolupráci s detským múzeum FRida & freD v rakúskom Grazi. Na Slovensko ju priniesla Nadácia Slovenskej sporiteľne.

Výstava má podobu desiatich stanovíšť. Medzi nimi sú časti nazvané Peňažná Zoo, Národná banka, Banka, Múzeum, Obchod, Luxus, Rozpočet, Peniaze nie sú všetko, Bohatí a chudobní a Miliónové štúdio. Peňažná ZOO je zameraná na prezentáciu ľudových múdrostí spojených s vlastnosťami zvierat. V časti venovanej Národnej banke deti zistia, kde a ako sa tlačia peniaze a ako možno odlíšiť pravé eurobankovky od falošných. Kľúčovou mini-miestnosťou výstavy je "Banka", v ktorej si deti otvoria sporiaci účet, alebo si zvolia produkt, do ktorého investujú. Na ďalších stanovištiach sú interaktívne prezentované problémy s úvermi, vývoj a pôvod mincí, nakupovanie, tvorba rozpočtu, ich zbytočné utrácanie, ale aj spôsoby, akým si peniaze zarábajú ľudia v rôznych povolaniach. Deti sa naučia o kolobehu peňazí od ich vytlačenia a dostanú príležitosť sa aktívne doň zapojiť z pozície bankára, predavača, makléra či pracovníka bezpečnostnej služby.

„Zmyslom výstavy je tiež naučiť deti zodpovednosti pri zaobchádzaní s peniazmi a vysvetliť im morálne a etické hodnoty týkajúce sa sveta financií. Projekt je tiež súčasťou nášho dlhodobého a systematického finančného vzdelávania mladých ľudí. Verím, že podobne ako Hra Milión, ktorú sme spustili vo februári, sa bude tešiť záujmu cieľovej skupiny, pre ktorú je určená,“ povedala Marta Krejcarová, riaditeľka komunikácie a sponzoringu Slovenskej sporiteľne.

Výstava, inštalovaná v zadnom trakte sídelnej budovy Slovenského národného múzea na Vajanského nábreží v Bratislave, pochádza z dielne viedenského ZOOM Kindermuseum vo Viedni a detského múzea FRida & freD v Grazi. „Na Slovensku môžeme túto interaktívnu výstavu sprístupniť vďaka Nadácii Slovenskej sporiteľne, s ktorou sme počas prípravy veľmi úzko a intenzívne spolupracovali,“ hovorí riaditeľka Detského múzea SNM Katarína Sokolová.

Výstava je otvorená denne od 10.00 do 18.00 h a potrvá až do 31. októbra 2012. Je vhodná pre deti od 8 do 14 rokov, Detské múzeum SNM však ponúka aj špecializované prehliadky uspôsobené aj mladším deťom. Viac informácií získate na www.detskemuzeum.sk.

Návštevníci sa dozvedia odpovede aj na tieto otázky:

  • Kto má právo tlačiť papierové bankovky?
  • Na čo si musíš dávať pozor, keď platíš platobnou kartou?
  • Čo vlastníš, keď si kúpiš akciu?
  • Kto v minulosti stanovoval hodnotu mince?
  • Prečo boli vynájdené papierové peniaze?

Detské múzeum SNM vzniklo v roku 2010. Ide o spoločný neziskový projekt občianskeho združenia Art Friends a Slovenského národného múzea. Je členom medzinárodnej profesionálnej asociácie detských múzeí The Hands On! Europe Association of Childrens’ Museum, ktorá bola založená v roku 1994 a v súčasnosti má viac ako 90 členov z 34 európskych krajín. Múzeum ponúka pre rodiny s deťmi možnosť ako kvalitne tráviť voľný čas a nadobúdať hravou formou vedomosti. Na rozdiel od tradičného múzea či iných inštitúcií využíva Detské múzeum SNM najmä princíp „rukolapnosti“ (hands on). V múzeu je teda – netradične – prikázané dotýkať sa vystavených exponátov. Doteraz mohli návštevníci vidieť výstavy Výprava do stredoveku, Antické Grécko, Farby Afriky, Energia 3. tisícročia, Svet v nákupnom košíku a Hravé bývanie.

Nadácia Slovenskej sporiteľne bola založená v roku 2004. Vo svojej stratégii zameriava najmä na podporu projektov so širokým uplatnením v oblasti spoločenského života. Poslaním nadácie je aktívne pomáhať pri rozvoji spoločnosti prostredníctvom podpory kvalitných projektov. Nadácia Slovenskej sporiteľne nechce len darovať finančné prostriedky, ale prostredníctvom svojich aktivít dosiahnuť kvalitatívne spoločenské zmeny v oblasti kultúry, vzdelávania, vedy, športu, charity, tvorby a ochrany životného prostredia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu