Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Juraj Jakubisko začne koncom marca nakrúcať v Bratislave

Zobraziť galériu (6)

PRAHA - Snehu si už režisér a scenárista Juraj Jakubisko pri nakrúcaní exteriérov filmu o najväčšej vrahyni všetkých dôb AlžbeteBathoryčke užil dosť. Koncom mesiace sa štáb veľkofilmu s rozpočtom 300 milionov korún presťahuje do ateliérov bratislavského štúdia Koliba, kde vznikne tretina príbehu, viac ako tisíc metrov. Tam už bude nakrúcať aj 30-ročná britská herečka Anna Frielová, ktorá v hlavnej úlohe nahradila o desať rokov staršiu hollywoodsku krásku holandského pôvodu Famke Janssenovú.

"Zimné nakrúcanie už máme 'v kufri'. Sme hotoví, myslím, že sa mi podarilo príbeh filmu časovo skrátiť. Zatiaľ som nakrúcal len s vedľajšími postavami, zo 108 hovorených úloh ich bolo pred kamerou 12. Pracoval som predovšetkým s literatúrou a mal o tom viac-menej abstraktné predstavy. Teraz sú konkrétnejšie," povedal pre ČTK Jakubisko, ktorý v štúdiu Českej televízie práve s Frielovou dokončil kamerové a maskérske skúšky.

Vedľa nej sa objavia ďalší predstavitelia hlavných úloh, zatiaľ však stále prísne utajovaní. Podľa Jakubiska vznikol v štúdiu na Kolibe rozsiahly labyrint podzemných bludísk. "Ušetrí nám to sťahovanie, zrýchli výrobu a nahradí tri pôvodne zvažované priestory v Brne, vrátane ďalších na piatich hradov. Naviac tam sú postavené spálne a pracovňa čachtickej pani ako verné kópie skutočných miestností. Originály sú totiž chladné aj v lete a nesmie sa v nich kvôli omietkam a zariadeniu temperovať. V štúdiu to uľahčí nakrúcanie scén, v ktorých je hlavná hrdinka polonahá či nahá," povedal Jakubisko.Verí, že tohtoročná zima nebude večná - už v polovici apríla potrebuje štáb vyraziť do exteriérov.

Podľa Jakubiska sa Frielová podobá na Alžbetu Báthoryovú aj tým, že je drobná. "Handicapom, ktorý musím prekonať ako režisér a ona ako herečka, je jej mladosť, aj keď scény na sklonku jej života budú tvoriť asi desatinu príbehu. Výhodou naopak je, že má za sebou materstvo," uviedol a privítal, že preferuje to, čo on má u hercov nejradšej - hru očami. "Ak niekto niečo prežíva, tak to má v očiach. Oči sú pre mňa takým uzlíkom, ktorým chcem tú postavu ťahať. Preto tam bude veľa pohľadov do kamery, ktorými herecký výkon získava na dôveryhodnosti. V tomto príbehu na to bude dostatok príležitostí," dodal Jakubisko.

V televíznom štúdiu, kde vznikali fotografické podklady pre obrazy v carravagiovskom štýle, si potvrdil starú pravdu, že so psami a deťmi se nakrúca najhoršie. Pri štylizovanej scéne titulnej hrdinky v historickom kresle, s ťažkou šarlátovou drapériou za chrbtom, ošatkami ovocia, džbánmi, kvetmi, starými knihami, lutnou a dieťaťom v náručí nechceli dve dogy sedieť pokojne a požičané ročné dieťa plakalo. Situáciu nakoniec Frielová vyrešila svojpomocne - na fotografovanie využila vlastného deväťmesačného potomka, s ktorým do Prahy pricestovala.

Frielová minulosti bola napríklad Hermiou vo filme Sen noci svätojánskej, stvárnila hlavnú postavu Vojnovej nevesty, účinkovala vo filmoch Prúd času alebo Góól! a hosťovala na Broadwayi. Jakubiskov film vzniká od polovici decembra. Nakrúca sa v angličtine s medzinárodným obsadením. Premiéra tejto česko-slovensko-maďarsko-britskej koprodukcie má byť v roku 2007. O renesančnej šľachtičnej sa rozprávalo, že sa kúpala v krvi krásnych panien. Jakubisko chce vyvrátiť krvavú legendu a ukázať, že šlo o politicko-mocenské intrigy. Nepripravuje vraj horor, ale akčný politický thriller, príbeh z doby veľkého Uhorska a tureckých vojen.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu