Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Goralov učia ich vlastné tance

Zobraziť galériu (5)

ŽDIAR - Tak, to tu ešte nebolo. Goralov učia dvaja folkloristickí nadšenci tancovať ich vlastné tance! Daniel Damer a Vladimír Vnenčák začali svoju misiu po zamagurských dedinách. Jej výsledkom má byť návrat k tradíciám. No najmä k tancu, ktorý je pýchou goralského folklóru.

Zlomyseľníci by povedali, že vajce chce poúčať sliepku. No nápad má racionálny základ. "Tí starší už netancujú a tí mladší goralské tance väčšinou nevedia," povedal Daniel Damer, ktorý je aj primášom folklórnej kapely Goral. V sobotu večer sa miestom tanečnej premiéry stala rázovitá obec Ždiar.

Záujemcov o staré tance si vzal do parády folklorista a vynikajúci tanečník Vladimír Vnenčák. Goralské tance dajú zabrať najmä nohám, no dobre sa prekysličí azda každá bunka ľudského tela. Už len názvy týchto tancov hovoria svoje - Zbojnícky, Kresaný, Cífer, Kotka (Mačka).

Nadšenci Vnenčák a Damer čerpajú z archívov, dokonca aj z filmových dokumentov Karola Plicku. V Ždiari prišli do jamy levovej, pretože učiť tam ždiarske tance je podľa ich vlastných slov odvaha. No vyplatilo sa to a malo to zmysel.

Goralskí mládenci by preto za dlhých zimných večerov nemali sedieť za pecou. Už na prvom folklórnom tanečnom kurze sa objavilo veľa nebezpečne pekných mladých dievčat.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu