Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Po mesiaci: Opäť zvýšili cestovné

V Banskej Bystrici stúpla cena lístka v marci z 13 na 14 Sk a v apríli zo 14 na 15 Sk.
V Banskej Bystrici stúpla cena lístka v marci z 13 na 14 Sk a v apríli zo 14 na 15 Sk.

BANSKÁ BYSTRICA - Tak to je sila! Po mesiaci sa v Banskej Bystrici opäť zvyšuje cena lístka v mestskej hromadnej doprave. Začiatkom marca Banskobystrická dopravná spoločnosť (BBDS) zdvihla cenu lístka z 13 na 14 Sk a v piatok zo 14 na 15 Sk!

Pri použití čipovej karty to bude o dve koruny menej. Zvyšovanie cestovného pritom tento rok možno ešte nie je konečné, pretože ak bude rásť cena nafty a benzínu, spolu s nimi sa môže zvýšiť aj cena lístka. "Tento rok by sme už tarify meniť nechceli, no môže sa to aj zmeniť," potvrdil riaditeľ BBDS Igor Korniet.

Školáci a stredoškoláci budú od apríla cestovať za polovičnú sumu. Vysokoškoláci na dennom štúdiu do 26 rokov zaplatia za jazdu 10 korún, rovnako aj držitelia zlatej a diamantovej Janského plakety s trvalým pobytom v Banskej Bystrici.

Novinkou v cestovnom je denný turistický cestovný lístok v hodnote 75 Sk, ktorý bude v Bystrici platiť od 1. júla.

Podľa primátora Banskej Bystrice Jána Králika nový cenový výmer prinesie veľkorysejšie zľavy, než v podmienkach udelenia dotácie dopravcovi schválilo mestské zastupiteľstvo. Riaditeľ banskobystrickej SAD však pripúšťa ďalší pokles cestujúcich. "Medziročný asi 10-percentný pokles je dlhodobý jav v celej EÚ," uviedol Korniet. Dodal, že vlani prepravila banskobystrická MHD 19 miliónov cestujúcich.

BBDS v súčasnosti zamestnáva okolo 600 ľudí, z nich 420 vodičov. Od apríla prepustila 48 zamestnancov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu