Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

SAD Bratislava ukončila minulý rok so stratou vyše 8 mil. Sk

BRATISLAVA - Slovenská autobusová doprava (SAD) Bratislava, a.s. ukončila minulý rok so stratou vyše 8 mil. Sk. V roku 2003 pritom podnik hospodáril s hrubým ziskom na úrovni 20,3 mil. Sk.

Spoločnosť síce vlani zaznamenala medziročný pokles nákladov o 22,8 mil. Sk na 617,2 mil. Sk, zároveň sa však znížili aj výnosy o 51,2 mil. Sk na 609,1 mil. Sk. Ako ďalej agentúru SITA informoval ekonomický riaditeľ podniku Boris Dračka, výrobná spotreba v danom roku dosiahla 273,7 mil. Sk.

Výnosy SAD Bratislava za prepravu osôb dosiahli vlani hodnotu 554,7 mil. Sk, čo je v medziročnom porovnaní pokles o 2,7 %. Takmer 59-percentný podiel na týchto výnosoch mala prímestská doprava.

V rámci diaľkovej prepravy dosiahla spoločnosť výnosy vo výške 32,6 mil. Sk, na zahraničných linkách boli výnosy v objeme 178,5 mil. Sk a v nepravidelnej preprave zaznamenala firma výnosy na úrovni 15,3 mil. Sk. Výnosy v mestskej hromadnej doprave presiahli vlani 5 mil. Sk.

"Minuloročné hospodárenie spoločnosti ovplyvnila vyššia cena motorovej nafty v priemere o 3,17 Sk za liter, pričom ročná spotreba nafty je na úrovni 4,8 mil. litrov," uviedol Dračka.

Výšku vlaňajších nákladov ovplyvnilo podľa neho aj zavedenie mýtneho v Rakúsku či zvýšenie cien stlačeného zemného plynu. Na druhej strane výnosy podľa Dračku znížilo zvýšenie sadzby dane z pridanej hodnoty zo 14 % na 19 %, čo pre spoločnosť znamenalo pokles tržieb vo vnútroštátnej preprave.

Zníženie tržieb evidovala spoločnosť aj v medzištátnej preprave, čo podľa Dračku ovplyvnili ponuky nízkonákladových leteckých spoločností. Nezanedbateľným faktorom ovplyvňujúcim výšku výnosov bol vlani aj prechod kompetencií v dotačnej oblasti na samosprávu.

Vlani prepravila spoločnosť necelých 18,9 mil. cestujúcich, kým rok predtým to bolo vyše 20,1 mil. osôb. Celkovo pritom podnik najazdil vlani takmer 19,5 mil. kilometrov. V rovnakom období spotrebovala spoločnosť 5,3 mil. litrov pohonných hmôt, z čoho bolo 434 tis. litrov plynu. Spotreba pohonných hmôt na 100 kilometrov dosiahla v SAD Bratislava 27,32 litra.

SAD Bratislava zakúpila minulý rok formou úveru 15 autobusov do prímestskej dopravy. "Výška investícií do dopravnej techniky, vrátane splátok úverov a lízingov z nákupov realizovaných v predchádzajúcich rokoch dosiahla v minulom roku sumu 86,6 mil. Sk," upresnil Dračka. Vozidlový park tak ku koncu vlaňajšieho decembra predstavoval 275 autobusov, ktorých priemerný vek je 9,99 roka.

Hodnota aktív spoločnosti pritom ku koncu minulého roka dosiahla 570,8 mil. Sk. SAD Bratislava zamestnával vlani v priemere 720 ľudí, ktorých priemerná mzda dosiahla 18 332 Sk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu