Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Šesť žien Joža Ráša

Milan Schmidt alias Robo Ráš
Milan Schmidt alias Robo Ráš

MILAN SCHMIDT (46), ktorého poznáme ako Joža Ráša, napriek ranám osudu do dospelosti doviedol štyri dcéry, ktoré sú teraz na otca nesmierne hrdé.

Sympatický automechanik z Bratislavy sa stal vďaka skromnosti a ochote jedným z najobľúbenejších finalistov reality šou Mojsejovci. Najviac mu, samozrejme, drží palce rodina. Dcéra Michaela, ktorá s ním zdieľa byt, nám prezradila, aký je Jožo Ráš otec. I ako jeho päť žien – štyri dcéry a vnučka – vníma jeho boj o dva milióny.

Otec v sukni

To, čo prežil Milan Schmidt, by mu asi závidel málokto. Manželka Anna mu porodila tri krásne dcéry Silviu (27), Paulínu (26) a Michaelu (23). No keď mala 28 rokov, náhle zomrela. „Mala som štyri či päť rokov. Vôbec si na to nepamätám. Doma sme o maminej smrti nehovorili, až keď som začala chodiť do školy,“ spomína Michaela. Po tragédii pomáhala Milanovi s domácnosťou jeho mama, tá však neskôr tiež zomrela.

„Mal to nesmierne ťažké, všetky problémy sa mu nahromadili, ale zvládol ich. Som na neho hrdá, že sa psychicky nepoložil, nehľadal útočisko v alkohole. Zostal sám s troma deťmi a bol to vlastne mladý chalan,“ opisuje ťažkú situáciu. Milan tak musel byť otcom i mamou zároveň. Aby rodina vyžila, nesmierne veľa pracoval. Jeho dcéry síce nemohli mať niektoré veci ako ich rovesníčky, ale nikdy sa nesťažovali: „Všetko, čo sme potrebovali, sme aj dostali.“

Mojsejovcov poslal do...

O možnosti prihlásiť sa do reality šou sa Milan dozvedel od Michaely. Povôdne sa totiž chcela prihlásiť ona: „Videla som upútavku v televízii, otec o takom programe ani nevedel. Keď som mu to oznámila, tak sa ma spýtal, kam chcem ísť s takým bruchom. Vtedy som totiž čakala dcéru Timeu. Vôbec som netušila, že ho tento nápad zaujal.“ Jedného dňa jej povedal, že ide na kasting. No v Bratislave neuspel a bol z toho dosť smutný. Chcel skúsiť šťastie priamo na doplňovacom konkurze v Košiciach.

„Mal totiž tušenie, že by ho mohli vybrať. Aj sa tak stalo, keď Mojsejovcov poslal do..., veď viete,“ smeje sa Miša, ktorá tomu zo začiatku nemohla ani uveriť. Teraz mu spolu so sestrami drží palce a posiela esemesky. To, že sa otec dostal do domu košických boháčov, prinieslo aj ďalší efekt: „Ľudia na mňa pokrikujú Rášová a dcéru volajú malá Ráška, pretože sa na dedka hrozne podobá.“

Relax pred kamerami

Joža Ráša ani tak nezlákali dva milióny od Mojsejovcov, ako skôr vidina nových zážitkov. „Určite rozhodli aj peniaze, veď kto ich nepotrebuje. Ale v prvom rade si chcel oddýchnuť a užiť si. Celý život iba pracoval a staral sa o nás, takže chcel zmeniť ten stereotyp,“ myslí si Michaela a dodáva: „Otec je bojovník, dúfam, že v dome vydrží čo najdlhšie a že to diváci vydržia s ním.“

Život v izolácii mojsejovského pozemku však má pre 46-ročného automechanika aj negatívne stránky. Podľa jeho dcéry to má mimoriadne ťažké: "Nemôže chodiť von, telefonovať. Asi mu chýba aj posilňovňa, pretože strašne rád cvičí. Chodieval aj trikrát do týždňa a teraz sa mi zdá, že trochu pribral."Milanov vzťah k športu siaha až do detských čias, keď začínal z hokejom. Vydržak pri ňom dosť dlho, istý čas dokonca hrával a s Dušanom Pašekom.

Mama sa nehľadá

Michaelu a jej sestry rozčuľujú reakcie ľudí na internete, kde si o otcovi prečítali mnohé nepravdy. Vraj sa k Mojsejovcom prihlásil preto, aby dcéram našiel mamu, že je nevlastným bratom Joža Ráža, či zatajuje štvrtú dcéru. „Ako to vôbec niekomu môže napadnúť? Ja sama som už matkou, všetky dcéry sme dospelé, takže nemá dôvod hľadať nám mamu. A potom také veci, že sa o nás nestaral, alebo že zatajuje dcéru! Také niečo absolútne vylučujem, a to tam, prosím, napíšte hrubým písmom. Postaral sa o nás dobre, ak by to neurobil, už by sme tu dávno neboli. Všetok čas venoval práci a nám. Priateľku si našiel, až keď sme trochu odrástli. A my mu to absolútne nezazlievame, pretože zostať celý život sám nie je dobré,“ nechápavo krúti hlavou Michaela.

Štvrtú dcéru tiež nezatajuje, Linda, ktorá sa narodila práve z jedného takéhoto vzťahu, nosí Milanovo priezvisko a so sestrami má vynikajúci vzťah. „Stretávam sa aj s otcom, aj so sestrami. Vždy, keď niečo potrebujem, tak si zatelefonujeme. Síce ma prekvapilo, že sa prihlásil do reality šou, ale teraz ho pozorne sledujem a držím mu palce. Už mi však veľmi chýba,“ prezradila 17-ročná študentka.

Dedkovo slniečko

Najmladším fanúšikom Joža Ráša je bezpochyby jeho vnučka, 11-týždňová Timea. Spolu s mamou pozoruje starého otca na obrazovke a spať chodí, až keď sa Mojsejovci skončia. „Timea je otcovo prvé vnúča a z mojej strany asi aj posledné, pretože som mala veľmi ťažký pôrod,“ hovorí Michaela. Timea sa narodila práve v čase, keď Milan ležal v nemocnici so zlomenou nohou. Veľmi si ju neužil, ani keď prišiel domov, pretože musel chodiť s barlami.

 „Hrával sa s ňou aspoň na posteli. Na neho sa ako prvá usmiala, na mňa sa stále mračila. Otec to s deťmi jednoducho vie, veď vychoval celý hárem,“ usmieva sa čerstvá mamička. Ak by Milan Schmidt náhodou vyhral dva milióny, určite by časť peňazí použili pre Timejku: „Aj keby sa to nepodarilo, pre nás so sestrami je víťazom už dávno. Veľa nás naučil a je pre nás veľkým vzorom.“

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu