Sobota25. máj 2024, meniny má Urban, zajtra Dušan

Kráľovstvo zadĺžila princova svadba!

Svadba na úver - princ Frederik a jeho manželka Mary Donaldson.
Svadba na úver - princ Frederik a jeho manželka Mary Donaldson.

KODAŇ - Dánska kráľovská rodina sa topí v dlhoch. Až 88 miliónov korún dlhuje vďaka veľkolepej svadbe korunného princa Frederika s Austrálčankou Mary Donaldsonovou. Tento dlh je síce vyrátaný za celý uplynulý rok, ale práve Frederikova svadba najviac načrela do kráľovskej pokladnice.

Najstarší európsky kráľovský dvor dostáva ročne od daňových poplatníkov 307 miliónov korún na svoje výdavky. Tými pokrýva správu svojho sídla i platy 125 zamestnancov, ktorí sa starajú o kráľovské pohodlie. Okrem svadby sa pod dlh podpísala i kúpa nového luxusného auta pre kráľovnú Margrethe. "Väčšina prekročenej sumy pripadá na konto oslavy svadby korunného princa v máji minulého roka," uvádza vo výročnej finančnej správe. Časť dlžnej sumy bola použitá i na prestavbu a vynovenie paláca pre novomanželov.

Dánska kráľovská rodina neplatí nájomné za pobyt v kráľovských palácoch a jej členovia sú takisto oslobodení od platenia daní. Dánske kráľovstvo je najstaršie v Európe a v 10. storočí po Kristovi ho založil vikinský kráľ Gorm Starý.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu