Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Teroristi chceli zabiť dánskeho princa, motívom mala byť pomsta islamu!

Princ Frederik s rodinou
Princ Frederik s rodinou

KODAŇ - Štvorica mužov obvinených z terorizmu, ktorí dnes predstúpili pred dánsky súd, pripravovala atentát na dánskeho korunného princa Frederika. V úvodnej reči súdneho procesu to dnes uviedol zástupca obžaloby.

Chystaný útok mal byť podľa neho súčasťou pomsty za uverejnenie karikatúr proroka Mohameda v dánskej tlači. Teroristi chceli zaútočiť na sídlo kancelárie denníka Politiken v čase, keď tam mal princ Frederik udeľovať výročné športové ocenenia.

Jeden Tunisan a traja občania Švédska s arabskými koreňmi čelia obvineniam z terorizmu a svorne tvrdia, že sú nevinní. Jeden z obžalovaných sa priznal aspoň k nelegálnej držbe zbraní. V prípade usvedčenia im hrozí doživotné väzenie. Dlhoočakávaný proces sa dnes začal pred kodanským súdom za prísnych bezpečnostných opatrení a veľkého záujmu médií. Vynesenie verdiktu sa očakáva krátko po skončení procesu 15. júla.

Podľa prokuratúry muži okrem iného plánovali koncom roku 2010 krvavý útok na sídlo novín Jyllands-Posten v centre Kodane. Denník v roku 2005 ako prvý zverejnil sériu kontroverzných karikatúr proroka Mohameda, ktoré pobúrili moslimov po celom svete.

Štvoricu militantných islamistov zadržali v decembri 2010 len niekoľko dní pred plánovaným útokom. Podľa zámeru teroristov pri ňom malo zahynúť väčšie množstvo ľudí, čo malo vyvolať strach v dánskej verejnosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu