Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Bílá v Bratislave: "Zatrsá" a zaspieva si na flamenco!

Lucie Bílá
Lucie Bílá (Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - Českej speváčke Lucii Bílej učarovalo španielske tanečné a spevácke umenie flamenco. Bude totiž jednou z hostí decembrového 10. ročníka Medzinárodného Flamenco Festivalu, na ktorom vystúpia viacerí flamencoví tanečníci i hudobníci.

Dnes to povedali organizátori. Bílá príde na pozvanie bratislavskej skupiny Remedios, ktorá sa flamencu venuje dlhé roky. "Nebude spievať svoj repertoár, budú to španielske veci z nášho repertoáru," povedal Cyril Kubiš z kapely Remedios, ktorej skladby sú inšpirované nielen flamencom, ale aj jazzom a latinsko-americkou hudbou.

"Ona nemá práve ten flamencový naturel, ale veľmi temperamentný, ktorý sa do toho hodí. Zopárkrát sme to skúsili a hneď to išlo," dodal Kubiš. Päťdňový festival sa začne 3. decembra. Desaťnásobná česká Slávica vystúpi počas tretieho festivalového večera s kapelou Remedios a orchestrom Viva Musica!, keď diváci budú vidieť a počuť aj španielskeho tanečníka Ramóna Martíneza a speváka Jesúsa Corbacha.

Členovia kapely Remedios, ktorú v roku 2001 založili absolventi hudobných škôl i flamencových kurzov, sa s Bílou stretli pri príprave muzikálu Carmen v Prahe. Muzikál v hlavnej úlohe s Bílou, inšpirovaný populárnou Bizetovou operou Carmen, mal premiéru začiatkom októbra. "Ona počula naše cédečko, strašne ho má rada, má ho najobohranejšie po Madonne," spomenul s úsmevom Kubiš. A keď populárna česká speváčka zavítala na ich koncert, začali plánovať spoluprácu.

Prvýkrát spoločne vystúpili koncom októbra v Prahe na benefičnom koncerte pre Konto bariéry, na Slovensku sa predstavia po prvý raz. Kapela pripravuje aj ďalšie skladby, ktoré s Bílou plánujú nacvičiť a možno aj vydať na CD. Spoluprácu českej popovej hviezdy a slovenskej kapely si už stihla všimnúť aj česká a slovenská bulvárna tlač, ktorá však za ňou vidí viac ako pracovné dôvody.

Na úvod jubilejného ročníka flamencového festivalu vystúpi český gitarista Petr Vít a španielsky gitarista Antonio Heredia, na záverečnom galakoncerte zase zahrá skupina Los Payos s ich španielskym spevákom Franciscom Molinom a kubánskym klaviristom Reinaldom Ceballom. Festival zavŕši svojím strhujúcim tancom tanečník Ramón Martínez a tanečnica Carmen Ríosová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu