Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vuvuzely začnú recyklovať, budú z nich náušnice

Vuvuzela ako vianočný stromček Zobraziť galériu (2)
Vuvuzela ako vianočný stromček

BRATISLAVA - Juhoafrickí umelci a dizajnéri rozhodli, že najlepším spôsobom recyklácie vuvuzely budú náušnice. Súťaž o spôsob využitia hudobného nástroja futbalových fanúšikov vyhlásili krátko po skončení tohtoročných majstrovstiev sveta, ktoré spravili z ohlušujúcej plastovej trúby celosvetový fenomén.

Koniec šampionátu nastolil otázku, čo s nimi ďalej. Organizátori súťaže zaregistrovali celkovo 150 fotografií, videí a skečov s rôznymi nápadmi. Medzi najoriginálnejšie patrili stojany na toaletný papier, nádoby na miešanie nápojov alebo hadice na hasiaci prístroj. Zo siedmich porotcov sa piati vyslovili pre náušnice z tvorivých rúk Megan Bernsteinovej z Kapského Mesta.

Iniciátor súťaže Matt Blitz má v úmysle pripraviť z 50 najlepších návrhov celonárodnú výstavu a speňažiť ich. Dvojicu organizátorov Blitza a Shauna McCormacka si vuvuzely získali už počas šampionátu. "Zamilovali sme sa do nich. Bolo nám ľúto ich vyhodiť, tak sme hľadali spôsob, ako predĺžiť ich život, aby neskončili na skládkach odpadu," povedal Blitz, ktorý dúfa, že víťazný nápad by mohli propagovať aj miestni umelci.

Nad ďalším osudom vuvuziel sa zamyslel aj známy juhoafrický karikaturista Jonathan "Zapiro" Shapiro. Na jeho kresbe z 11. júla, teda zo dňa ukončenia MS 2010, sú vuvuzely ako oslie čiapky pre hráčov francúzskej futbalovej reprezentácie, nádoba na almužnu pre ich žobrajúceho trénera Raymonda Domenecha, cigara pre Paris Hilton, pochodeň ohňa pre olympijské hry 2020 v JAR, ako uši populárnej animovanej postavy Shreka, podprsenka pre Lady Gaga či poháre s koktailom pre chobotnicu Paula.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu