Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Vytvorili lampu, ktorá svieti vďaka psím výkalom

Matthew Mazzotta pózuje pri svojom vynáleze
Matthew Mazzotta pózuje pri svojom vynáleze

CAMBRIDGE - Psie výkaly na chodníkoch alebo v parkoch zapáchajú a dokážu znepríjemniť celý deň, ak do nich neopatrný chodec šliapne. Aj ony ale môžu mať svoju svetlejšiu stránku, ako sa rozhodol dokázať umelec Matthew Mazzotta v parku v americkom Cambridgi. Vytvoril lampu, ktorá svieti práve vďaka recyklácii psích hovienok - a dúfa, že sa mu týmto spôsobom podarí prinútiť ľudí, aby premýšľali o rôznych podobách recyklácie, napísala agentúra AP.

Recyklátor výkalov Park Spark tvoria dve nádrže s objemom takmer 2000 litrov natreté jasne žltou farbou, ktoré sú prepojené čiernymi rúrami a napojené na klasickú pouličnú plynovú lampu.

Akonáhle psík vykoná svoju potrebu, majiteľ zoberie hovienko do vrecka z rozložiteľného materiálu, ktoré sú na mieste k dispozícii a vložiť ho do ľavej nádrže. Potom nádrž roztočí a rozmieša tak obsah vnútri, ktorý tvoria výkaly a voda. Zvyšný kus práce odvedú mikróby, ktoré vylučujú nezapáchajúci plyn metán vyvádzaný trúbkami z nádrží do lampy, ktoré vďaka nemu svietia. Už sa medzitým potvrdilo, že je tu dostatočná "psia prevádzka" na zabezpečenie trvalého prísunu paliva.

Tridsaťtriročný Mazzotta, ktorý je absolventom odboru vizuálnych štúdií na Massachusettskom technickom inštitúte (MIT) - a nie je majiteľom psa - dostal nápad vďaka nedávnemu pobytu v Indii. Tam videl, ako ľudia používajú výkaly v takzvaných "metanových varičoch", s pomocou ktorých varia jedlo.

Keď potom navštívil park v Cambridgi a videl, ako vrecká so psími výkalmi plnia odpadkové koše, povedal priateľovi, že "v iných krajinách toto využívajú" - a to bol prvý krok k realizácii, na ktorú dostal od MIT grant.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu