Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

V Čechách začali predávať letenky do vesmíru

Pozrieť sa do vesmíru nebude pre turistov problém. Zobraziť galériu (2)
Pozrieť sa do vesmíru nebude pre turistov problém.

PRAHA - V Českej republike je už možné kúpiť si letenku do vesmíru. Oficiálny začiatok predaja takzvaných „vesmíreniek“ na tlačovej konferencii oznámil Hanuš nemeček z cestovnej kancelárie Typ, ktorá v ČR zastupuje americkú spoločnosť Virgin Galactic.

Prvé lety do kozmu plánuje na koniec roka 2009, českí turisti by sa mohli dočkať nasledujúci rok. Cena za päť minút v beztiažovom stave je rovnaká po celom svete vo výške 200 tisíc amerických dolárov (vyše 4 milióny korún). CK Typ, ktorá sa špecializuje na exkluzívne zájazdy na mieru, už eviduje dvoch českých záujemcov o výlet za hranicu atmosféry. Na celom svete je na zozname vážnych záujemcov zatiaľ 250 ľudí, zhruba polovica z nich pochádza z USA. Česi sú v poradovníku na 168. mieste.

Okrem päťminútového poletovania po kabíne je v cene zájazdu zdravotná prehliadka, psychologická príprava a trojdňový tréning na preťaženie. „Ukázalo sa, že ten výcvik nemusí byť zďaleka tak dlhý a náročný,“ povedala obchodná riaditeľka Virgin Galactic Carolyn Wincerová. Celkový let trvá asi dve hodiny. Po návrate si turista dopraje jednodňový oddych a o svojich zážitkoch si pobeseduje s tými, ktorých let ešte len čaká.


Animácia letu loďou SpaceShipTwo:




Lety Virgin Galactic budú štartovať zo spaceportu (vesmírneho letiska) v Novom Mexiku. Samotnú kozmickú loď vynesie do výšky zhruba 15 kilometrov nosné lietadlo s dvoma trupmi, potom sa zapnú raketové motory a raketoplán sa ocitne 110 kilometrov nad zemou. Cestujúci si užijú trojnásobok rýchlosti zvuku a preťaženia až 3G. V beztiažovom stave strávia päť minút. Spoločnosť Virgin Galactic bude voziť vesmírnych turistov loďou SpaceShipTwo.

Tá je priamym nástupcom lode SpaceShipOne, ktorú zostrojil Burt Rutan s finančným príspevkom jedného zo zakladateľov Microsoftu Paula Allena. V roku 2004 uskutočnila SpaceShipOne tri lety do vesmíru a vyhrala tak cenu XPrize v hodnote desať miliónov dolárov, určenú pre prvý súkromný raketoplán.

Príprava celého projektu stala Virgin Galactic 250 miliónov dolárov a prvé SpaceShipTwo by mali byť hotové tento rok v lete. Potom bude nasledovať zhruba ročné testovanie; v prvom roku komerčnej prevádzky počíta firma s 500 klientmi, počas nasledujúcich desiatich rokov chce odviezť do vesmíru až 50 tisíc ľudí. Prvý let je rezervovaný pre zakladateľov skupiny Virgin Richarda Bransona a jeho rodinu, vrátane jeho 90-ročného otca.

Virgin Galactic bude síce prvou súkromnou spoločnosťou, ktorá odvezie turistov do vesmíru, prví turisti však už vo vesmíre boli. Využili možnosť dostať sa na obežnú dráhu na ruských lodiach.

Prvenstvo patrí americkému podnikateľovi Dennisovi Titovi, ktorý v roku 2001 strávil na obežnej dráhe s ruskými kozmonautmi takmer osem dní. Cesta ruskou loďou je však desaťnásobne drahšia než cena letenky Virgin Galactic.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu