Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Nemec skladá hudbu zo zvukov cestnej premávky

Zvuk z ciest zaznamenávajú žlté gule
Zvuk z ciest zaznamenávajú žlté gule

BERLÍN - Nemecký muzikant, ktorý je na turné po najväčších mestách svojej domoviny, využíva zvuky cestnej premávky k tomu, aby z nich za pomoci ôsmich špeciálne vyrobených nástrojov vytváral hudbu. Uviedla to dnes agentúra DPA.

Florian Tuercke chce svojím projektom "Urban Audio" skúmať hudobné a kompozičné možnosti, ktoré ponúka doprava v centrách miest. Vozidlá prechádzajúce okolo nástrojov v tvare veľkých žltých gulí, ktoré umelec na čas postaví k frekventovaným križovatkám, spôsobia vnútri hudobných telies vibrácie strún, ktorých zvuk je zaznamenaný a neskôr "mixovaný" v mobilnom nahrávacom štúdiu.

"Vodiči vytvárajú špecifické symfónie," hovorí tridsaťtriročný hudobník. "V skladbách je možné počuť rozdiely medzi mestami - niekde sú vodiči agresívnejší a viac húkajú, inde riadia skôr potichu."

Okoloidúci majú možnosť si hudbu vypočuť zo slúchadiel napojených ku zvláštnym nástrojom. Ich reakcie sú vraj prevažne pozitívne. "Väčšina ľudí nemôže uveriť, že doprava môže byť zdrojom tak meditatívnej hudby. Príde im to veľmi upokojujúce," hovorí Tuercke, ktorý by rád vydal CD s nahrávkami zo všetkých miest, ktorými prejde, než turné v Berlíne 3. októbra ukončí.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu