Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Prejedanie tehotných žien zvyšuje riziko obezity u ich detí

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Ženy, ktoré počas tehotenstva príliš priberú, zvyšujú riziko, že ich deti budú v neskoršom veku trpieť obezitou a inými zdravotnými ťažkosťami. Tvrdia to americkí vedci z Detskej nemocnice v Bostone a Columbia University, ktorí výsledky svojej štúdie uverejnili v časopise Lancet.

Odborníci na čele s Davidom Ludwigom najprv zozbierali údaje o všetkých pôrodoch v štátoch Michigan a New Jersey v období rokov 1989 až 2003. Potom vybrali iba tie ženy, ktoré mali počas tohto obdobia viac než jedno dieťa. Týmto spôsobom vylúčili možnosť, že ženy s genetickou predispozíciou na obezitu jednoducho iba prenášali tieto gény na svojich potomkov. Zostalo im tak viac než 513 tisíc žien, ktoré počas sledovaného obdobia priviedli na svet približne 1,1 milióna detí.

Analýzou údajov o hmotnosti žien a ich novorodencov vedci zistili, že ženy, ktoré počas tehotenstva pribrali viac než 24 kilogramov, porodili deti približne o 150 gramov ťažšie než ženy, ktoré pribrali iba desať kilogramov. Podľa organizácie Institute of Medicine by ženy s normálnou hmotnosťou mali počas tehotenstva pribrať 11 až 16 kilogramov, zatiaľ čo ženy s nadváhou alebo obezitou iba 5 až 11 kilogramov.

Deťom s vyššou pôrodnou hmotnosťou hrozí omnoho vyššie riziko, že budú trpieť nadváhou alebo obezitou celý svoj život. Takýmto deťom taktiež hrozí vyššie riziko iných zdravotných ťažkostí vrátane astmy, alergií a rakoviny.

"Ak sa žena počas tehotenstva prejedá, vystavuje tým svoje dieťa prílišnému množstvu kalórií. To vedie k urýchleniu jeho rastu a môže to ovplyvniť vývoj jednotlivých orgánov a tkanív," uviedol Ludwig, ktorý pôsobí v Detskej nemocnici v Bostone.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu