Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Obéznych Američanov je už takmer 73 miliónov!

ilustračné foto
ilustračné foto

NEW YORK - Stále viac Američanov bojuje s tučnotou. V rokoch 2007 až 2009 sa ich počet zvýšil o 2,4 milióna na 72,5 milióna. Ide o 26,7 percenta obyvateľov. Zároveň sa z troch na deväť zvýšil počet štátov, kde je obéznych najmenej 30 percent obyvateľov. Informoval o tom v stredu denník The New York Times.

Podľa neho sú navyše tieto čísla zrejme podhodnotené, pretože vychádzajú z telefonického prieskumu asi 400.000 Američanov. Účastníci tak údaje o svojej váhe a výške oznamovali sami, bez kontroly tretej osoby. Podľa NYT je pritom známe, že ľudia majú tendenciu sa popisovať vyšší a ľahší.

Údaje však aj tak potvrdzujú trvalý a zlovestný trend, podotkol denník. "Obezita v minulých desaťročiach rástla rýchlejšie, než by komukoľvek napadlo," povedal šéf vládneho Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb Thomas Frieden. Dodal, že medzi dospelými sa v tomto období miera obezity zdvojnásobila a medzi deťmi dokonca strojnásobila.

Pokiaľ podľa Frieden tieto čísla ďalej porastú, bude to znamenať, že viac ľudí ochorie a zomrie na komplikácie spôsobené obezitou, ako sú srdcové choroby, mŕtvica, cukrovka a rakovina. Správa, ktorú vypracoval jeho úrad, odhaduje, že náklady na liečbu chorôb spojených s obezitou predstavujú 147 miliárd dolárov ročne.

Za problémy s obezitou v Spojených štátoch pritom podľa denníka môžu "obvyklí podozriví". Ide napríklad o zlú stravu zloženú zo silno kalorických jedál plných cukru a tuku, ale aj o nedostatok cvičenia v školách. Dokonca i na hodinách telocviku sú podľa Friedena deti aktívne len tretinu vymedzeného času.

Obezita v USA sužuje viac černochov a Hispáncov ako belochov. Viac sa tiež prejavuje u menej vzdelaných ľudí. V celej krajine sú len dva štáty, kde je podiel obéznych ľudí nižší ako 20 percent, a to Colorado, kde sa veľa investuje do cyklotrás a turistických trás, a hlavné mesto Washington. Vo Washingtone pritom výrazne prevažuje černošské obyvateľstvo. Vysvetlením malého podielu obéznych ale podľa NYT môže byť to, že v hlavnom meste Spojených štátov jazdí veľa ľudí metrom, čo podľa odborníkov obnáša viac chodenia, a tým aj fyzickej aktivity.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu