Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Popôrodnými depresiami môžu trpieť aj muži

ilustračné foto
ilustračné foto

VIRGINIA - Popôrodné depresie trápia množstvo čerstvých otcov, väčšina prípadov však ostáva neodhalená či neliečená, tvrdia americkí vedci. Spomínaná depresia sa podľa odborníkov môže objaviť u jedného z desiatich otcov. Jej spúšťačom môže byť nedostatok spánku, nové povinnosti či podpora ženy trpiacej popôrodnou depresiou, dodali.

Tím z Eastern Virginia Medical School založil svoje zistenia na 43 štúdiách, do ktorých sa zapojilo 28 004 rodičov zo 16 rôznych krajín vrátane Veľkej Británia a Spojených štátov amerických. Vedcom sa podarilo zistiť, že čerství otcovia boli vo všeobecnosti najšťastnejší v prvých týždňoch po narodení ich dieťaťa, pričom depresia sa objavila po troch či šiestich mesiacoch. V tomto čase trpelo popôrodnou depresiou od 10 do 25 percent z nich. Vedci tiež zistili, že sa u nich objavovalo väčšie riziko ochorenia, ak aj ich partnerka trpela popôrodnou depresiou.

"Čerství rodičia môžu naraz trpieť nedostatkom spánku, zmenami v životnom štýle či vo svojom vzťahu, novými zodpovednosťami a nie vždy si uvedomujeme, že sa to týka rovnako mužov ako žien," reagovala na výsledky štúdie Bridget O'Connell z ústavu mentálneho zdravia Mind.

Informácie zverejnil spravodajský portál news.bbc.co.uk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu