Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Antikoncepcia znižuje sexálny apetít u žien

Ilustračné foto
Ilustračné foto

NEW YORK - Štúdia, ktorú začiatkom mája zverejnil časopis Journal of Sexual Medicine tvrdí, že hormonálna antikoncepcia znižuje sexuálnu túžbu. Vedci, ktorí skúmali sexuálne funkcie u viac ako tisíc študentiek medicíny v Nemecku, zistili, že ženy, ktoré používali hormonálne prostriedky kontroly pôrodnosti - prevažne orálnu antikoncepciu, mali nižšiu hladinu sexuálnej túžby a vzrušivosti ako ženy používajúce nehormonálnu antikoncepciu, alebo nepoužívali žiadnu.

"Pokiaľ vieme, je toto najväčšia štúdia o vplyve hormonálnej antikoncepcie na sexuálne funkcie. Mali sme veľkú a homogénnu skupinu a naše výsledky nás vedú k presvedčeniu, že hormóny môžu mať určitý vplyv na sexuálne funkcie," povedal Alfred Mueck, ktorý riadi Centrum pre ženské zdravie v univerzitnej nemocnici v nemeckom Tübingenenu a podieľal sa na štúdiu.

Mueck dodáva, že z analýzy údajov vyplynula väzba medzi nižším libidom a hormonálnou antikoncepciou, ktorá nebola ovplyvnená inými premennými, ako je stres či úroveň vzťahu, o ktorých je známe, že k nižšej túžbe po pohlavnom styku prispievajú. Zdôrazňuje ale, že v túto chvíľu údaje ukazujú len väzbu, nie vzťah príčina-následok medzi tabletkou a sexuálnou dysfunkciou. Zistenie, či hormonálna antikoncepcia môže priamo utlmiť libido, bude vyžadovať ďalšie štúdie.

Bolo dokázané, že hormonálna antikoncepcia u žien znižuje hladinu voľného a dostupného testosterónu kolujúceho v krvi. A hoci dôkazy sú zatiaľ neisté, predpokladá sa, že práve testosterón zohráva úlohu v sexuálnom apetíte žien. Testosterónová liečba sa preukázala ako úspešná pri bežnej forme ženskej sexuálnej dysfunkcie známej ako hypoaktívna sexuálna porucha, teda znížená sexuálna túžba.

Okrem toho, ako hovorí Kim Wallen, profesor psychológie a neuroendokrinológie z Emoryho univerzity, sexuálna túžba stúpa a klesá podľa hormonálnej hladiny počas normálneho menštruačného cyklu ženy. Napríklad počas ovulácie, kedy hladina hormónov stúpa, aby primäla vaječníky uvoľniť vajíčko, sú ženy ochotnejšie iniciovať pohlavný styk. Pilulka zabraňuje ovulácii a ženy, ktoré ju berú, zažívajú počas menštruačného cyklu menšie hormonálne výkyvy; štúdia publikovaná už v roku 1978 ukazovala, že ženy užívajúce pilulku nemajú onú zvýšenú túžbu po sexe nastupujúcej v polovici bežného menštruačného cyklu.

Pokiaľ ide o nemeckú štúdiu, vidí v nej Wallen isté obmedzenia. Jedno za všetky - účastníčok štúdie sa pýtali len na to, či majú stabilný partnerský vzťah, ale už nie na to, ako dlho v tomto vzťahu žijú. A väčšina osôb v trvalom partnerskom zväzku vie, že frekvencia pohlavného styku a túžba po ňom má tendenciu časom klesať.

"Vieme, že dlhodobé vzťahy zvyšujú riziká ženskej pohlavnej dysfunkcie, čo je stav ľahko liečiteľný novým partnerom, ktorý je v mnohých prípadoch omnoho efektívnejší ako akékoľvek lieky alebo hormóny," hovorí Wallen. Navyše podľa neho ženy užívajúce hormonálne pilulky sú s väčšou pravdepodobnosťou tie, ktoré žijú v dlhodobom partnerskom vzťahu.

"Pripadá mi dosť prekvapujúce, že milióny žien po celé desaťročia berú pilulku bez toho, aby sa niekto zameral na možné vedľajšie účinky na ich sexuálny život," dodáva Wallen.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu