Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Ženský dotyk dokáže ovplyvniť správanie ľudí

ilustračné foto
ilustračné foto

NEW YORK - Potľapkanie po chrbte či upokojujúci dotyk predovšetkým ženy má silu meniť ďalšie správanie človeka. Podľa najnovšej štúdie dokonca dokáže ovplyvniť, či sa niekto pustí do riskantnej investície alebo radšej vsadí na istotu.

"Je to veľmi efektívna cesta náhleho ovplyvnenia správania ľudí bez toho, aby si všimli, že ide o ovplyvňovanie," uviedol profesor obchodu a marketingu na Columbia University v New Yorku Jonathan Levav. Jeho zistenia, ktoré sú publikované v časopise Psychological Science, sú podložené sériami experimentov o dotykoch.

V jednej zo štúdií pozoroval 67 mužov a žien, ktorí si mali vybrať medzi hotovosťou a riskantným hazardovaním, pričom sa ich v čase rozhodovania na pleciach a chrbte dotýkal vedec alebo vedkyňa. Levav a jeho kolegyňa Jennifer Argo z University of Alberta v Kanade zistili, že obe pohlavia si zvolili riziko bez garancie hotovosti, keď sa cítili pohodlnejšie. To sa stalo najmä vtedy, keď sa ich dotýkala žena.

Pri ďalšom experimente sa malo 105 ľudí rozhodnúť, kam uložia svoje peniaze - či na účet s garantovaným štvorpercentným úrokom alebo na riskantný účet, kde síce môžu získať oveľa viac, no nemajú žiadnu garanciu. Znova sa potvrdilo, že ľudia, ktorých sa dotýkala žena, si zvolili riziko. "Jemný dotyk na chrbte či pleciach od ženy môže evokovať pocit bezpečia, ktoré dostávame od matky v detstve," uviedli v závere štúdie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu