Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Orangutaních súrodencov previezli do Bratislavy

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: TASR)

PRAHA - Desaťročný orangutan pražskej zoo Filip a jeho o rok mladší brat Pagy dnes dopoludnia vyrazili mimoriadnou dodávkou z Prahy do nového domova v Bratislave. Samce sú podľa vrchnej chovateľky ľudoopov Denisy Čiarkovej už v pubertálnom veku a je načase oddeliť ich od rodičov. V Bratislave budú žiť v novom pavilóne, ktorý bude slávnostne otvorený cez víkend. Ryšková zostane so svojimi chovancami v ich novom domove približne týždeň.

Filip a Pagy sú potomkami samca Kamu a samice Upity. Od roku 2004 spoločne obývali pavilón Indonézska džungľa. Tento rok v zime sa Pagy takmer utopil, keď spadol pri hre vo vetvách do vodnej priekopy. Kvôli nehode záhrada zmenila režim pobytu orangutanov v pavilóne. Už vtedy sa počítalo s prevozom mladých samcov do Bratislavy.

Filip sa narodil 27. marca roku 2000 v zoo v Hodoníne. Pretože matka Upita nemala po pôrode mlieko, ošetrovatelia ho vychovali umelo. Ku Kamovi s Upitou sa Filip znovu vrátil, keď mu bolo asi deväť mesiacov. Upita medzitým znovu otehotnela a onedlho po návrate Filipa do skupiny porodila Pagyho. Filip je veľmi zvedavý a nežný, veľmi rád sa mazná. Hoci je starší, podriaďuje sa svojmu bratovi.

Pagy sa narodil 23. júla 2001 aj v Hodoníne. Odchovali ho prirodzenou cestou. "Pagy je na rozdiel od Filipa poriadne číslo, ale na druhej strane trošku zbabelec. Vždy, keď ide do tuhého, hľadá záchranu v maminých sukniach. Voči Filipovi sa chová dominantne a už sa mu dokonca začal tvoriť hrdelný vak," opísala Ryšková rozdiel medzi súrodencami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu