Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Rakovinové bunky možno prinútiť starnúť a umierať, tvrdia vedci

ilustračné foto
ilustračné foto

WASHINGTON - Americkí vedci objavili cestu ako prinútiť rakovinové bunky, aby starli a odumierali. To by mohlo ponúknuť novú stratégiu boja s rakovinou, napísala agentúra Reuters.

Uviedla, že rakovinové bunky sa množia a rastú, pretože sa môžu donekonečna deliť, bez toho, aby prechádzali normálnym procesom starnutia. Pokusy na myšiach však podľa nej ukázali, že zablokovanie jedného génu v tomto procese, nazývaného Skp2, spúšťa proces starnutia a spôsobuje, že rakovinové bunky sa prestávajú množiť a nádor prestáva rásť.

Pokusy podnikli vedci z Harvard Medical School v Bostone. Výsledky zverejnili v časopise Nature.

K pokusom použili geneticky upravené myši s určitou formou rakoviny prostaty. U niektorých deaktivovali gen Skp2. Keď mali myši šesť mesiacov, vedci zistili, že u tých, ktorým bol tento gén deaktivovaný, sa vyvinul podstatne menší nádor. Keď potom analyzovali tkanivo z lymfatických uzlín a z prostaty, zistili, že mnohé bunky začali starnúť a zaznamenali aj pomalé tempo ich delenia. Podobný účinok dosiahli, keď použili preparát blokujúci Skp2 na laboratórnych kultúrach rakovinových buniek z ľudskej prostaty.

Podľa vedcov môže tento objav viesť k novej stratégii boja s rakovinou, a to vo fáze prevencie i liečenia.

Aj českí vedci z Ústavu molekulárnej genetiky Akadémie vied zverejnili v týchto dňoch svoju vlastnú metódu na obmedzenie rastu zhubného nádoru. Spočíva v podviazaní dodávky rastových bielkovín, ktoré sú pre bujnenie nádoru dôležité. Už vlani potom odborníci z mikrobiologického ústavu získali z bodliaka ostropestreca mariánskeho látku silybín, ktorá bráni vývoju ciev vyživujúcich nádor. Cievy zaniknú alebo sa nevyvinú, takže nádor odumrie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu