Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Kopírky a laserové tlačiarne môžu škodiť pľúcam

ilustračné foto
ilustračné foto

FREIBURG - Jemné čiastočky z farebných náplní kopírok a laserových tlačiarní môžu podľa vedcov z nemeckého Freiburgu spôsobovať rakovinu. Údajne ohrozujú hlavne dýchacie cesty. Vedci podľa agentúry DPA prvýkrát dokázali, že pľúcne bunky vykazujú genetické poškodenie, keď sú vystavené "emisiám" z týchto kancelárskych prístrojov.

"Môže sa stať, že sa bunka transformuje v nádorovú. To treba brať veľmi vážne," povedal v utorok riaditeľ ekologického inštitútu pri univerzitnej klinike vo Freiburgu Volker Mersch-Sundermann. Kopírky a tlačiarne by preto podľa neho nemali stáť priamo na pracoviskách, ale v oddelených a dobre vetraných priestoroch.

Výsledky štúdie nemeckých vedcov zatiaľ nezverejnil žiaden odborný časopis. Nemeckí vedci zdôraznili, že je potrebné vykonať ďalšie štúdie, ktoré zdravotné dôsledky používania kopírok a tlačiarní podrobnejšie preskúmajú. "Záleží na farbe tonera, veku prístrojov, stave údržby a dokonca na tlačovom papieri," podotkol Mersch-Sundermann.

Vedci počas výskumu v roku 2008 zistili, že ťažkosťami spôsobenými laserovými tlačiarňami a kopírkami trpia hlavne ľudia s obzvlášť citlivými dýchacími cestami. Tí si vraj sťažujú aj na suchý kašeľ a pálenie očí.

"Kým nevieme, ako nebezpečné emisie sú, mali by sme sa týmto prístrojom vyhýbať," odporúča nemecký vedec. Experti vraj zatiaľ napríklad nedokážu povedať, prečo sú nebezpečné zrovna čiastočky veľkosti od desať do 1000 nanometrov (milióntin milimetra).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu