Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Trojičky majú desaťnásobne vyššiu pravdepodobnosť úmrtia

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Počet tehotných žien, ktoré čakajú trojčatá, neustále stúpa a pravdepodobnosť úmrtia detí pri ich narodení je desaťnásobne vyššia, ako pri pôrodoch jedného dieťaťa. A to aj v prípade, že sa neberie do úvahy mimotelové oplodnenie, uviedli nórski vedci z Haukeland Universitetssykehus.

Podľa vedcov boli ich zistenia pravdepodobne podobné aj v iných častiach Európy a uviedli, že nárast výskytu trojičiek, zrejme spôsobil vyšší priemerný vek matiek a užívanie hormonálnych liečiv, ktoré stimulujú ovuláciu. Tvrdia, že je potrebné vyvinúť väčšie úsilie na kontrolu takéhoto liečenia, aby sa znížil počet žien čakajúcich trojičky.

Vedci v štúdii analyzovali viac ako dva milióny tehotenstiev medzi rokmi 1967 a 2006 v Nórsku a zistili, že hoci pomer úmrtí detí, ktoré sa narodili ako jednotlivci, dvojičky či trojičky, sa za posledných 40 rokov znížil, pri pôrodoch trojičiek je ešte stále desaťnásobne vyšší, ako pri pôrodoch jedného dieťaťa. Philip Steer z časopisu BJOG International Journal of Obstetrics and Gynecology, ktorý štúdiu publikoval uviedol, že je dôležité pokúsiť sa znížiť počet žien čakajúcich trojičky. Poznamenal, že v Británii počet pôrodov trojičiek klesol po tom, čo odborníci na embryológiu obmedzili počet embryí, ktoré sa prenášali u žien mladších ako 40 rokov počas mimotelového oplodnenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu