Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Objav základných buniek pokožky má pomôcť pri poraneniach

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Tímu holandských a švédskych vedcov sa podarilo objaviť základnú kmeňovú bunku všetkých typov pokožkových buniek. Tento objav by mohol výrazne zefektívniť liečbu popálenín a iných vážnych poranení pokožky.

Tím odborníkov vedený Hansom Cleversom z Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen objavil tieto zárodočné bunky vo vlasových folikuloch myší. Tieto bunky obsahujú vysoké hodnoty proteínu LGR6 kódovaného génom Lgr6 a dokážu sa pretransformovať na všetky tri typy pokožkových buniek - bunky vlasových folikulov, mazových žliaz a interfolikulárnej epidermy. Doteraz si vedci mysleli, že každý z týchto typov buniek sa vyvíja z vlastnej zárodočnej bunky. Vedci tieto bunky následne objavili aj u ľudí a momentálne hľadajú spôsob, ako tieto zárodočné bunky izolovať, aby ich mohli následne namnožiť.

Objav spoločnej kmeňovej bunky otvára cestu ku kvalitnejším transplantáciám pokožky, pretože nová pokožka bude obsahovať všetky svoje zložky. V súčasnosti síce odborníci vedia v laboratórnych podmienkach vypestovať novú pokožku, tá je však často suchá a bez ochlpenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu