Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Najnovší internetový hit je chatová ruleta

Ilustračné foto
Ilustračné foto

NEW YORK - Najnovšou internetovou senzáciou sa v Spojených štátoch stala "chatová ruleta". Ide o službu, ktorá umožňuje prostredníctvom webovej kamery spojiť sa s náhodne vybraným človekom.

Ak sa niekto chce na internete tvárou v tvár porozprávať s niekým neznámym, môže pomyselnú ruletu roztáčať tak dlho, kým ho niekto nezaujme. Službu Chatroulette vytvoril ešte len sedemnásťročný Rus Andrej Ternovskij, ktorému niečo podobné na internete chýbalo. Jej tvorba mu zabrala niekoľko dní. Teraz sa o ruletu, ako aj o jej autora, zaujímajú americkí investori. Chatová ruleta je v prevádzke od konca minulého roka. Len minulý mesiac pritom mala 30 miliónov unikátnych návštevníkov.

"Za necelú hodinu som stretla Tyquana, dvadsaťtriročného zamestnanca bezpečnostnej služby s vojenským výcvikom z Brooklynu a dvadsaťšesťročnú Emmy z New Orleans, ktorá mi predviedla brušný tanec. Šestnásťročný Mike z Texasu sa so mnou zasa chcel rozprávať o vysokej škole a mojej práci, kým sedemdesiatročný Francúz Lyon ma chcel len pozdraviť," napísala v denníku San Jose Mercury News novinárka Laura Caseyová.

Nová služba na webe nezaujala v amerických redakciách len ju. V posledných dňoch sa napríklad hovorilo o rulete vo všetkých amerických spravodajských televíziách tak veľa, až to inšpirovalo známeho televízneho komika Jona Stewarta ku skeču. Stewart v ňom náhodne na chatovej rulete prepínal z jedného poslucháča na druhého, "zhodou okolností" to boli samí známi novinári. A k jeho veľkej frustrácii ho ako nezaujímavého partnera často opúšťali.

Stewart, aj keď len naoko, zažil to, čo Caseyová označuje za pohrávanie sa s tým, s kým sa môžete spojiť a čo môžete vidieť. Nudný kolega z inej televíznej stanice je pritom ešte celkom prijateľná voľba. "Môžete, rovnako ako ja, naraziť na skutočne zaujímavých ľudí - umelcov, študentov, vojakov, ale aj v priamom prenose sledovať pornografické obrázky, ktoré som tiež videla," podotkla Caseyová.

Podľa televíznej stanice WGAL z južnej Pennsylvánie sa tak o novú službu práve kvôli tomu, že priťahuje aj rôznych zvrhlíkov, už začína zaujímať Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI). Podľa Coleena Mossa z FBI je to normálny postup v prípadoch, keď nové technológie okrem bežných užívateľov priťahujú aj zločincov alebo sexuálnych útočníkov.

Užívatelia služby pritom zďaleka nie sú tak anonymní, ako si často myslia. Nedávno vzniknutá stránka pomocou takzvaných IP adries počítačov, ktoré však možno zamaskovať, umiestňuje jednotlivých užívateľov na mape. Tvorca chatovej rulety Andrej Ternovskij už oznámil, že mu webová stránka pripadá ako dobrý nápad, no napriek tomu ešte svoju službu doplní o novú funkciu, ktorá identifikáciu používateľov predsa len sťaží.

Podľa novinárky Sharon Vakninovej zo servera o počítačových technológiách CNET je práve v stretávaní sa ľudí, ktorí o sebe nič nevedia, najväčšie kúzlo chatovej rulety. "Užívatelia sú zvyknutí stať sa členmi sociálnych sietí, upravovať svoje profily a pridávať si priateľov, no úplne zabudli, akí sme pre seba vlastne cudzí."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu