Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Firmy viac sledujú aktivity zamestnancov na internete

ilustračné foto
ilustračné foto

PRAHA - Firmy kvôli hospodárskej kríze oveľa viac sledujú, či ich zamestnanci v pracovnej dobe nestrácajú čas napríklad hraním internetových hier či chatovaním na sociálnych sieťach. Pred dvoma rokmi rôzne monitorovacie programy využívala denne zhruba pätina firiem, teraz ich je už 74 %. Získané informácie môžu podniky využiť napríklad pri znižovaní počtu zamestnancov.

Vyplýva to zo štatistík spoločnosti truconneXion, ktorá vyvinula špeciálny monitorovací program.

Česi podľa prieskumu strávia v priemere pätinu pracovnej doby zábavou. "Priemerne 1,5 hodiny denne, teda takmer jeden celý pracovný deň v týždni, sa Česi v práci venujú najmä Facebooku a hraniu hier. Zamestnávateľovi také informácie môžu poslúžiť napríklad pri rozhodovaní, koho prepustiť, pokiaľ musí firma zoštíhľovať. Ak zamestnanec trávi pravidelne na Facebooku značnú časť pracovnej doby, je pre zamestnávateľa vlastne iba nepotrebnou nákladovou položkou," podotkol člen predstavenstva spoločnosti truconneXion Robert Kleiner.

Tlak na obmedzenie nákladov v období ekonomickej krízy stúpa, pričom jednou z najvyšších rozpočtových položiek každej firmy tvoria práve náklady na zamestnanca.

Dlhú dobu viedla tabuľku odpočinkových aplikácií kartová hra Solitaire. V roku 2007 ju zatienili online strategické hry typu Travian a návrat kariet sa neočakáva ani tento rok. Prím od vlaňajška držia sociálne siete typu Facebook, na ktorých trávi čas drvivá väčšina zamestnancov v kancelárskych profesiách.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu