Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Rozpoznanie chuti tuku môže byť kľúčom k obezite

ilustračné foto
ilustračné foto

SYDNEY - Ľudia, ktorí nemajú radi chuť tučného, ho jedia menej a menej často majú nadváhu. Zistili to vedci z austrálskej Deakinovej a Adelaidskej univerzity, podľa ktorých jazyk okrem obvyklých chutí dokáže rozoznávať aj chuť tučného. Tá by podľa vedcov mohla byť spôsobom, ako obmedziť nadváhu.

Výskumný tím preveroval schopnosť človeka rozlíšiť niekoľko mastných kyselín, ktoré sa bežne vyskytujú v jedle. Výskum postavil na skúmaní amerických vedcov, ktorí u pokusných zvierat objavili chuťové bunky rozoznávajúce tučné. Výsledky štúdie zverejnil odborný časopis British Journal of Nutrition.

Ľudia majú podľa vedcov prah citlivosti na chuť tuku veľmi individuálny.

"Tiež sme zistili, že ľudia, ktorí sú veľmi citliví na tučnú chuť v potrave, jedli menej tučné jedlá a mali menšie BMI (index telesnej hmotnosti) ako tí, ktorí na ňu neboli tak citliví," povedal podľa agentúry Reuters výskumník Russell Keast.

Jazyk rozlišuje štyri základné chute: sladkú, slanú, kyslú a horkú. Uznávaná je aj piata chuť rozpoznávajúca látky bohaté na bielkoviny. Objav šiestej chuti by podľa vedcov mohol byť spôsobom, ako obmedziť nadváhu.

Podľa Keasta sú tuky v potravinách v súčasnosti ľahko dostupné a chuťové bunky voči nim možno časom znecitlivejú. Niektorým ľuďom potom hrozí, že sa začnú tučným prejedať.

Výskumníci sa budú teraz zaoberať tým, prečo niektorí ľudia tučné dokážu rozpoznať skôr ako iní.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu