Sobota25. máj 2024, meniny má Urban, zajtra Dušan

Vo vysokom veku sú muži sexuálne aktívnejší ako ženy

ilustračné foto
ilustračné foto

LONDÝN - Muži vo vysokom veku sú sexuálne dvakrát aktívnejší ako ich vrstovníčky, píše sa v štúdii, ktorú dnes zverejnilo britské odborné periodikum British Medical Journal. Vo vekovej skupine 75 až 85 rokov je ich ešte podľa ich vlastného vyjadrenia sexuálne aktívnych asi 40%, kým u žien je to len 17%. Pri živote v manželstve alebo s partnerom či partnerkou sa ale rozdiel zmenšuje.

Štúdia sa zakladá na dvoch prieskumoch zo Spojených štátov. V rokoch 1995 a 1996 bolo oslovených 3 000 osôb vo veku 25 až 74 rokov, o desať rokov neskôr rovnaký počet ľudí vo veku 57 až 85 rokov. Veľká väčšina opýtaných - 95, respektíve 97,8% - sa v prieskumoch označila za heterosexualov. Za sexuálne aktívneho bol v prvom prieskume považovaný ten, kto uvádzal aspoň jeden pohlavný styk v posledných šiestich mesiacoch. V druhom prieskume to bolo dvanásť mesiacov.

Podľa štúdie majú muži v 55 rokoch pred sebou v priemere ešte asi 15 rokov aktívneho sexuálneho života. U žien je to len desať a pol roka.

Vo vekovej kategórii 75 až 85 rokov prejavuje záujem o sex 41,2% mužov oproti 11,4% žien. Z mužov v tomto veku, ktorí žijú sexuálne aktívnym životom, je ich s touto stránkou spokojných 70,8%, zatiaľ čo u žien je to len 50,9%.

Prieskum potvrdzuje, že tieto rozdiely možno čiastočne vysvetliť tým, či človek v danom veku má, alebo nemá partnera, a teda vlastne tým, že ženy žijú v priemere dlhšie ako muži. Že má partnerku, uvádzajú vo všetkých vekových kategóriách skoro tri štvrtiny mužov. Zo žien starších ako 75 rokov má však manžela alebo partnera už len 38,5%.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu