Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Stresovaní muži si volia vizuálne protikladné partnerky

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: isifa)

LONDÝN - Mužov vystavených stresu priťahujú vzhľadovo úplne odlišné ženy, ako sú sami. Zistili to vedci zo západonemeckej Sárskej univerzity v štúdii, ktorej výsledky zverejnil britský odborný časopis Proceedings B.

Skúmanie príťažlivosti medzi osobami opačného pohlavia dlhodobo napovedá, že väčšina ľudí si za životného partnera zvolí niekoho, kto sa im navonok relatívne podobá.

Príslovie, že sa priťahujú protiklady, ale aspoň u mužov platí v závislosti na miere stresu, ktorému sú vystavení. Príčiny tohto javu vidia vedci v pradávnom rozmnožovacom pude.

Stresovaní muži majú tendenciu dávať prednosť inštinktu pred rozumom. Inštinkt im napovedá, že v extrémnych životných podmienkach ide hlavne o to splodiť geneticky dobre vybavených potomkov. A takí sa rodia skôr dvojiciam s odlišnejšími genómami.

Naopak pomerne podobní partneri majú z evolučného hľadiska inú výhodu. "Bývajú považovaní za oddanejších a dôveryhodnejších," vysvetlila vedúca výskumného tímu Johanna Lassová-Hennemannová. Pre podobnejších partnerov sa vraj rozhodujú ľudia v uvoľnených situáciách.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu