Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

USA a Kanadu čaká také zemetrasenie, aké bolo v Čile

Škody po zemetrasení v Čile
Škody po zemetrasení v Čile

LOS ANGELES - Podmorský zlom v severozápadnej časti Tichého oceánu by mohol vyvolať zemetrasenie s rovnakou silou akou postihlo v sobotu Čile. Podľa odborníkov nie je otázka, či sa tak stane, ale kedy zemetrasenie zasiahne mestá na severozápade USA a na juhozápade Kanady.

Ohrozené by boli napríklad Seattle, Portland alebo Vancouver, ktorý v uplynulých dvoch týždňoch hostil zimné olympijské hry. Podľa seizmológov je na 80 percent isté, že katastrofa sa stane v budúcich 50 rokoch.

Podmorský zlom bol pokojný viac než 300 rokov, seizmická aktivita ale môže kedykoľvek znovu vypuknúť. "Nie je otázka, či sa to stane, ale kedy," povedal Brian Atwater z americkej geologickej služby USGS. Oblasť sa z geologického hľadiska správa veľmi podobne ako časť Čile, kde ležalo epicentrum zemetrasenia so silou 8,8 Richterovej stupnice.

Podľa seizmológov by zemetrasenie so silou deviatich stupňov v severozápadnom Pacifiku trvalo dve až päť minút. Také otrasy by boli dosť silné na to, aby zrúcali zle postavené domy od Britskej Kolumbie v Kanade po severnú Kaliforniu. Znamenali by tiež veľké poškodenie dialníc a mostov. Následná vlna cunami by zmietla malé dedinky na pobreží.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu