Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

NASA: Zemetrasenie v Čile zrejme navždy skrátilo deň

Zemetrasenie v Čile spôsobilo obrovské škody Zobraziť galériu (4)
Zemetrasenie v Čile spôsobilo obrovské škody

HOUSTON - Sobotňajšie extrémne silné zemetrasenie v Čile mohlo mierne vychýliť zemskú os a nepatrne tak skrátiť dĺžku dňa. S použitím počítačových modelov to vypočítal tím Richarda Grossa z amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA).

Vesmírna agentúra na svojich stránkach však upozorňuje, že ide o predbežné čísla, ktoré sa ešte môžu zmeniť po tom, čo sa k vedcom dostanú detaily o zemetrasení, ktoré malo intenzitu 8,8 stupňa Richterovej stupnice.

Akékoľvek silné zemetrasenie je podľa vedcov schopné pohnúť s masami hornín a zmeniť ich rozloženie na planéte, čo ovplyvní rýchlosť, s akou sa Zem otáča. To následne ovplyvňuje dĺžku dňa, ktorý je v astronómii vymedzený ako čas jedného otočenia Zeme okolo zemskej osi.

"Dĺžka dnes sa zrejme skrátila o 1,26 mikrosekundy," citovala Grossa agentúra Bloomberg. Podľa vedcov sa totiž zemská os posunula o osem centimetrov. Ide o zmeny malé, ale trvalé, tvrdia vedci. Gross ale tieto údaje vypočítal len teoreticky, pretože vraj takto malé zmeny môžu byť v skutočnosti len ťažko merateľné.

Podľa Andreasa Rietbocka z Liverpoolskej univerzity mohlo zemetrasenie spôsobiť aj iné, viditeľnejšie zmeny. Mohlo napríklad zdvihnúť ostrov Santa Maria, ktorý leží neďaleko čílskeho pobrežia, o dva metre.

Zemetrasenie skrátilo dĺžku dňa aj v roku 2004, keď v decembri vyvolalo prívalovú vlnu cunami v Indickom oceáne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu