Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

V Čile škody za 15 miliárd, rabovanie neprestáva

Polícia zadržala podozrivých z rabovania
Polícia zadržala podozrivých z rabovania

CONCEPCIÓN - Do Čile v utorok dorazila medzinárodná pomoc, ktorú krajine po zemetrasení a vlne cunami sľúbili USA a Brazília. Nedostatok a hlad po ničivej katastrofe však podnecujú ďalšie požiare a rabovanie.

Spojené štáty Čile ponúkli 20 satelitných telefónov a zariadenie na čistenie vody. V hlavnom meste Santiagu pristálo brazílske lietadlo so skupinou záchranárov a poľnou nemocnicou.

Najpostihnutejšia oblasť Čile hlási ďalšie rabovanie. Najnásilnejšie zaznamenal v pondelok popoludní Concepción, druhé najväčšie mesto krajiny, kde ľudia vylúpili a zapálili obchodné stredisko a vyrabovali požiarnu stanicu. Z centra mesta na konci dňa stúpali oblaky dymu a mesto sa podobá na bojové pole, hlásia agentúry.

V noci z nedele na pondelok v Concepcióne, v ktorého blízkosti sa nachádzalo epicentrum otrasov a ktoré zatiaľ hlási niekoľko sto mŕtvych, zadržali 160 ľudí. Porušili zákaz nočného vychádzania. Jedného človeka zabili, okolnosti jeho smrti zatiaľ nespresnili. Zákaz vychádzania platil aj v noci na utorok a rozšíril sa do ďalších dvoch miest.

Hospodárske škody v Čile by podľa americkej spoločnosti zaoberajúcej sa modelovaním katastrof AIR Worldwide mohli prekročiť 15 miliárd dolárov. To je asi desať percent čilského ročného hrubého domáceho produktu. Experti napriek tomu odhadujú, že krajina vďaka pevným ekonomickým základom by sa mohla čoskoro z následkov katastrofy spamätať.

Zemetrasenie zahýbalo aj s trhmi s komoditami, predovšetkým s meďou, ktorej cena v pondelok prudko stúpla. Čile je jej najväčším svetovým výrobcom, väčšina hlavných baní však zostala nepoškodená.

Zemetrasenie bude mať pravdepodobne dopad tiež na vinárstvo v Čile. Najväčšia vinárska spoločnosť Concha y Toro oznámila, že najmenej na týždeň musí prerušiť výrobu. Otrasy pôdy poškodili vinice stovky kilometrov južne od metropole Santiaga a dopravnú sieť spájajúcu sever a juh krajiny, kde musí spoločnosť prerušiť rozvoz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu