Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

PLÁN B: Pomocná ruka pre užívateľov drog

ilustračné foto
ilustračné foto

Cieľom neziskovej organizácie PLÁN B je prevencia znižovania zdravotných, spoločenských a ekonomických škôd spojených s užívaním drog na všetkých úrovniach, pričom sa výrazne sústredí na prácu s klientmi – aktívnymi alebo bývalými užívateľmi drog. Organizácia pracuje na princípoch minimalizácie škôd spojených s užívaním drog (princípe harm reduction).

Špecifickou a nosnou službou, ktorú PLÁN B poskytuje, je právne poradenstvo a v prípade záujmu a potreby aj právne zastupovanie. Odborné konzultácie právničky sú určené pre užívateľov a bývalých užívateľov drog riešiacich trestnoprávne a iné právne problémy, ktoré im vznikli v súvislosti s užívaním, alebo prechovávaním nelegálnych drog. Poradenstvo je určené aj pre ich príbuzných a pre ľudí experimentujúcich s nelegálnymi drogami.

Ďalšou službou, ktorú vie PLÁN B sprostredkovať, je nástup na substitučnú liečbu. Táto služba je určená pre tých, ktorí chcú ukončiť užívanie napríklad heroínu, ale nie sú pripravení na abstinenciu. V tejto oblasti spolupracuje organizácia s konkrétnym zdravotníckym zariadením, kde je substitučná liečba poskytovaná. Podmienky liečby stanovuje toto zdravotnícke zariadenie

Služby sú poskytované bezplatne, prostredníctvom odborníkov v danej oblasti a sú pre klienta ľahko dostupné priestorovo, časovo, aj z hľadiska kladenia nárokov na neho.

PLÁN B zároveň rozvíja projektovú činnosť (v oblasti drogovej politiky) a plánuje zahájiť aj vlastnú výskumnú činnosť a advokačné aktivity v spolupráci s inými organizáciami na národnej a medzinárodnej úrovni. Na klientskej úrovni plánuje rozvinúť službu sociálneho a perspektívne aj psychologického poradenstva.

Nezisková organizácia PLÁN B akceptuje fakt, že úplná eliminácia užívania a zneužívania návykových látok nie je dosiahnuteľný cieľ, a preto sa stavia k tomuto problému pragmaticky, využívajúc dostupné vedecké poznatky. Všetky potrebné informácie môžete získať na internetovej stránke www.drogyinak.sk alebo si môžete dohodnúť stretnutie s pracovníčkami organizácie na telefónnom čísle 0911556456 a prísť osobne do priestorov na Košickej 37 v Bratislave.

Ak vy, alebo niekto, koho poznáte, potrebuje pomoc alebo radu v uvedených oblastiach, kontaktujte PLÁN B.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu