Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Namiesto spánku sa medvede túlajú po Tatrách

ilustračné foto
ilustračné foto

POPRAD - Pokojný zimný spánok nemajú už štyri tatranské medvede. Lesníci Štátnych lesov tatranského národného parku (TANAP) v uplynulých dňoch vystopovali tri dospelé jedince a jedno vlaňajšie mláďa. V čase, kedy sa mali prevaliť na druhý bok, vyliezli z brlohu. A to aj napriek tomu, že v posledných dňoch vládnu v Tatrách mínusové teploty.

„Snehu je skutočne dostatok len relatívne. Dokonca ani v Západných Tatrách - Roháčoch, kde ho v takomto čase býva neúrekom, ho túto zimu dostatok nie je. Na hranici lesa vidíme pohyb zveri, ktorá po iné roky vďaka snehovej nádielke prirodzene zostupuje nižšie,“ konštatuje zoológ Štátnych lesov TANAP Jozef Hybler. Podľa lesníkov je možné, že v Tatrách sa na „prechádzku“ zo zimných brlohov vybralo aj viac medveďov.

Podľa Hyblera nie je nič nezvyčajné, keď sa medveď v strede zimy prebudí. Ľudovo povedané - otáča sa na druhý bok. Netreba za tým hľadať nič mimoriadne. Takto prebudený medveď sa zvyčajne len poprechádza, vyprázdni a vráti sa späť do brlohu. Môže sa však stať, že keď nájde zdroj potravy, do brlohu sa už nevráti. „Ak začne prijímať potravu, môžeme dedukovať, že vyšiel z brlohu preto, že nemal dostatočné tukové zásoby alebo ho prebudilo počasie,“ uviedol J. Hybler.

Veľa tatranských medveďov nezimuje v podzemných brlohoch či v jaskyni. Medvede si často na zimu vystelú ležovisko v hustej kosodrevine, ktorú prikryje vrstva snehu. Keď nie je dostatok snehu, ktorý je výborným tepelným izolantom, nemajú vhodné podmienky na brloženie a prebúdzajú sa. Jozef Hybler si myslí, že aj tieto štyri prebudené medvede sa zakrátko vrátia späť do svojich brlohov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu