Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pandy oznamujú pripravenosť na párenie zvukmi

Panda
Panda

ATLANTA - Tímu amerických a čínskych vedcov sa podarilo zistiť, že samice pandy veľkej (Ailuropoda melanoleuca) oznamujú samcom svoju pripravenosť na párenie pomocou zvukových signálov. Tieto poznatky dokazujú, že zvukové signály zohrávajú v živote pánd významnejšiu rolu než sa doteraz predpokladalo a môžu preto pomôcť k záchrane tohto ohrozeného druhu.

Vedci zo zoologických záhrad v Atlante a San Diegu a Čínskeho výskumného centra na ochranu pánd veľkých na jedincoch chovaných v zajatí pozorovali, že samičky v období párenia vydávali zvuky, ktorými informovali samcov, v akej fáze reprodukčného cyklu sa nachádzajú. Samice, ktoré mali práve ovuláciu, vydávali dlhšie a prenikavejšie signály.

Odborníci tieto zvuky nahrávali a následne púšťali samcom, aby zistili, ako budú reagovať. Zistili, že samce podľa signálov dokázali rozlíšiť, ktorá samica je najpripravenejšia na párenie. Ide o vôbec prvý experimentálny dôkaz, že pandy sa navzájom informujú o pripravenosti na párenie pomocou zvukových signálov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu