Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Panda Bai Yun porodila svoje piate mláďa

Narodenie mláďatka pandy Bai Yun
Narodenie mláďatka pandy Bai Yun

SAN DIEGO - Panda Bai Yun zo ZOO v americkom San Diegu porodila v stredu svoje v poradí už piate mláďa po 130 dňovom tehotenstve.

Mláďa, ktoré sa narodilo 17-ročnej Bai Yun (čo v preklade znamená "biely oblak"), sa stalo štrnástym v Spojených štátoch, z ktorých päť sa nachádza v San Diegu. Krátko pred pôrodom sa matka oblizovala, váľala po chrbte, chytala si zadné labky a stavala na hlavu. "Spozorovali sme kontrakcie a asi o päť sekúnd sme počuli plač mláďaťa. Očividne má veľmi dobré pľúca," povedala veterinárka Meg Sutherland-Smith.

"Domnievam sa, že to bola pre ňu príjemná činnosť. Oproti minulým razom sa cítila očividne lepšie a nehýbala sa toľko," dodala. Panda Bai Yun sa zdala byť s mláďaťom spokojná a asi pol hodinu po pôrode sa oň začala starať. U pandy zistili aj druhý plod ale jej maternica ho počas tehotenstva zrejme absorbovala. Novonarodená, ružová, takmer neochlpená panda vážila asi 113 gramov. Jej pohlavie sa bude dať zistiť až o niekoľko týždňov a podľa čínskej tradície dostane meno až po 100 dňoch.

Panda Bai Yun, ktorá váži približne 136 kilogramov, sa narodila v centre chovu zvierat v Číne a do San Diega ju priviezli v roku 1996. Otcom mláďaťa je dlhodobý matkin druh Gao Gao. Samičky majú iba tri dni v roku kedy môžu počať, čo je jeden z dôvodov, prečo je tento živočíšny druh ohrozený. V divočine žije približne iba 1 600 pánd a asi 200 ich žije v zajatí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu