Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Rovnosť pohlaví na Slovensku je ako vo Vietname

ilustračné foto
ilustračné foto

LONDÝN – Slovensko si pohoršilo v rebríčku Rovnosti medzi ženami a mužmi. Kleslo z 64. na 68. miesto. O rovnosť pohlaví sa najviac dbá na Islande a v škandinávskych krajinách. Česi sú až 74. Porovnávalo sa 134 štátov.

Každoročný prieskum Svetového ekonomického fóra ukázal, že Slovensko je v strede tabuľky spoločne s Japonskom, Rumunskom, Venezuelou alebo Vietnamom. Ženy sa majú lepšie napríklad v Rusku, v Číne alebo v Kazachstane.

Slovensko pokračuje v miernom zostupe. Problémom je najmä málo žien v politike a vo vedúcich funkciách. Oproti škandinávskym štátom je ich až päťkrát menej. Tradične dobre sú na tom slovesnké ženy v oblasti vzdelávania a dostupnosti zdravotnej starostlivosti. V oblasti pracovných príležitostí a ekonomickej participácie patrí Slovensko skôr k priemeru. Island vystriedal na prvom mieste Nórsko, ktoré kleslo na tretiu priečku. Ďalej sa v prvej pätici rovnako ako minulý rok udržalo Fínsko, Švédsko a Nový Zéland. Situácia sa veľmi nezmenila ani na konci rebríčka, kde zostáva Saudská Arábia, Benin, Pakistan, Čad a Jemen. Ten je štátom s najväčšími rozdielmi medzi pohlaviami už od roku 2006, kedy sa prieskum prvýkrát uskutočnil.

Výrazne sa zlepšili africké štáty Lesotho a Juhoafrická republika, ktoré sa tento rok prebojovali do prvej desiatky.

Najväčším "skokanom" je Paraguaj, ktorý poskočil o rekordných 36 miest na 66. miesto.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu