Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

EÚ si pripomína MDŽ výzvami na rodovú rovnosť

Nemecká kancelárka Angela Merkelová otvorila výstavu
Nemecká kancelárka Angela Merkelová otvorila výstavu "Európska žena" 8. marca 2007 v Bruseli pred summitom EÚ.

BRUSEL - Európska únia si vo štvrtok pripomenula Medzinárodný deň žien prísľubom, že bude bojovať proti diskriminácii a domácemu násiliu proti ženám. Symbolická je aj skutočnosť, že summitu EÚ v Bruseli predsedá nemecká kancelárka Angela Merkelová ako prvá žena od roku 1986, keď túto funkciu zastávala britská premiérka Margaret Thatcherová.

Zatiaľ čo sa rozdiely medzi pohlaviami v oblasti zamestnanosti a vzdelania zmenšujú, mzdové ohodnotenie žien v krajinách EÚ je stále nižšie priemerne o 15 percent. Ženského pohlavia je iba 32 percent manažérov, 10 percent členov správnych rád a 3 percentá šéfov veľkých spoločností. Podľa správy štatistickej agentúry EÚ Eurostat, ktorá vychádza z údajov zhromaždených v rokoch 1998 až 2006, majú ženy vyššiu pravdepodobnosť straty zamestnania ako muži.

"Patriarchálne štruktúry stále existujú a ženy majú sklon obsadzovať nižšie pozície. Znižovanie nerovnováhy v mzdách nezašlo ďaleko," povedala nemecká ministerka pre hospodársku spoluprácu a rozvoj Heidemarie Wieczoreková-Zeulová na seminári v Európskom parlamente.

Európska komisia predstavila plány na využitie vzdelávacích programov pre zvýšenie informovanosti o nerovnováhe medzi pohlaviami na školách, odstránenie rodových stereotypov a podporu záujmu žien o vysoké pozície. Podporuje tiež opatrenia, ktoré umožnia mužom aj ženám zostať na pracovnom trhu počas výchovy detí, a rovnako podporuje účasť žien na politickom živote, ako aj boj proti obchodovaniu so ženami a deťmi a domácemu násiliu.

"Na celom svete sú ženy naďalej obeťou hrozného domáceho násilia, diskriminácie a prenasledovania. Ochrana ženských práv a poskytnutie rozhodovacích právomocí sú základnými princípmi práce EÚ na celom svete," povedala európska komisárka pre vonkajšie vzťahy a európsku susedskú politiku Benita Ferrerová-Waldnerová. Mestské orgány vo francúzskom Štrasburgu spustili plagátovú kampaň proti domácemu násiliu a organizujú stretnutia na tému sociálnych služieb a ženských združení. Štrasburg, sídlo Európskeho parlamentu a Rady Európy, je prvým mestom vo Francúzsku, v ktorom má polícia k dispozícii jednotku so špeciálnym výcvikom pre domáce násilie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu