Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Policajti dostali Nobelovu cenu za literatúru

Nobelova cena
Nobelova cena

CAMBRIGE – Každý rok udeľujú žartovné Nobelove ceny za vedecký výskum známe ako Ig Nobel Prizes. Dostali ju napríklad vedci, ktorí dokázali, že kravy s menom doja lepšie ako tie bez mena. Tu je zoznam.

VETERINÁRNA MEDICÍNA - Catherine Douglas a Peter Rowlinson z univerzity v Newcastli, ktorí preukázali, že pomenované kravy majú vyššiu dojivosť ako kravy bezmenné.
MIER - tím vedcov z bernskej univerzity, ktorý skúmal, či je nebezpečnejší úder do hlavy prázdnou, alebo plnou pivovou fľašou.
EKONOMIKA - manažéri islandských bánk, ktorí "dokázali z maličkých bánk urobiť obrovské banky a potom zase maličké".
CHÉMIA - Javier Morales, Miguel Apatiga a Victor Castano z Mexika, ktorí objavili postup, ako vyrábať diamanty z tequilly.
MEDICÍNA - Američan Donald Unger, ktorý si 60 rokov praskal kĺby na svojej ľavej ruke, aby zistil či to prispieva k vzniku artritídy. Artritída sa mu nerozvinula na žiadnej ruke, takže dospel k záveru, že medzi oboma javy nie je súvislosť.

FYZIKA - Katherine Whitcomová, Liza Shapirová a Daniel Lieberman z USA, ktorí skúmali prečo sa tehotné ženy neprekotia.
LITERATÚRA - írska polícia, ktorá udelila päťdesiat pokút vodičovi menom Prawo Jazdy, čo po poľsky znamená "vodičský preukaz".
VEREJNÉ ZDRAVIE - Elena Bodnárová, Raphael Lee a Sandra Marijanová z USA, ktorí vyvinuli podprsenku zameniteľnú za dve plynové masky.
MATEMATIKA - Zimbabwská Centrálna banka a jej Guvernér Gideon Gono, ktorí nechali vytlačiť bankovky v hodnotách od jedného centu do jedného bilióna tamojších dolárov.
BIOLÓGIA - trojica vedcov z Japonska, ktorí preukázali, že baktérie nachádzajúce sa v truse pánd dokáže zmenšiť kuchynský odpad o 90 percent.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu