Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Ig-Nobelovky sú na svete: Pozrite sa, kto objavil najväčšie vedecké nezmysly!

Ig Nobelova cena.
Ig Nobelova cena. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V Spojených štátoch tento týždeň slávnostne udelili Ig Nobelove ceny. Paródiu na známe nobelovky udeľujú nositelia skutočných Nobelových cien. Ig Nobelova cena sa udeľuje za najkurióznejšie prínosy ku svetovej vede, či mieru.

Tohtoročné Ig Nobelovky sa udeľovali na prestížnej Harvardovej univerzite v americkom štáte Massachusetts. Aj tento rok bol vo vede bohatý nielen na vážne, ale aj na menej vážne objavy. Napríklad Ig Nobelovu cenu za biológiu získal medzinárodný tím vedcov, ktorý prišiel na to, že keď sa chrobák - hovnivál stratí, cestu domov nájde vďaka tomu, že naviguje podľa Mliečnej dráhy na oblohe.

Pozoruhodná bola aj ďalšia cena pre iný medzinárodný tím. Ten si vyslúžil Ig Nobelovku za objav matematickej pravdepodobnosti zo života hovädzieho dobytka. Vedci zistili, že čím dlhšie krava leží, tým vyššia je pravdepodobnosť, že vstane. Opačne však tento vzťah neplatí. Pri stojacej krave sa vôbec nedá matematicky odhadnúť, kedy si znova ľahne.

Cenu za fyziku zas získali majstri, ktorí zistili, že niektorí ľudia by boli schopní bežať po hladine rybníka. Platí to však v prípade, že rybník sa nachádza na Mesiaci.

Asi najzaujímavejšou bola cena udelená za psychológiu. Opití ľudia si nie len o iných, ale aj o sebe myslia, že sú príťažlivejší.

Ig Nobelovu cenu za mier zas získal bieloruský diktátor Alexander Lukašenko. Ten zakázal verejný potlesk. Bieloruská polícia vzápätí za verejný potlesk zatkla muža, ktorý nemá jednu ruku.

Samotná Ig Nobelova cena je vyhotovená v parodickom tóne. V krabici je za sklom umietnené kladivko. Na skle je nálepka s nápisom: V prípade núdze použite kladivko a rozbite sklo.

Ig Nobelova cena
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu