Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vysokí ľudia majú lepší život, tvrdí štúdia

Ilustračná foto
Ilustračná foto (Zdroj: Jupiterimages)

USA - Životy vyšších ľudí sú lepšie, tvrdia americkí výskumníci. Na výskume sa zúčastnilo viac než 454 000 dospelých vo veku od 18 rokov, ktorí mali do telefónu uviesť svoju výšku a ohodnotiť svoje životy.

Vyšší ľudia, vo všeobecnosti, svoje životy zhodnotili priaznivejšie a boli schopní viac prejaviť pozitívne emócie ako je radosť či šťastie. Výskumníci v časopise Economics and Human Biology dospeli k záveru, že za to môže lepší príjem a vzdelanie vyšších ľudí.

Opýtaní mali odpovedať, na ktorom stupienku (od 0 do 10) na rebríku sa v súčasnosti nachádzajú, pričom desiatka znamená "najlepší možný život" a nula naopak, najhorší. Muži, ktorí boli nadpriemerne vysokí (viac než 177,8 cm) sa cítili vyššie na rebríku ako nižší muži. Priemerné skóre vysokých mužov bolo 6,55 v porovnaní s nízkymi, ktorí dosiahli 6,41. Celkové skóre žien bolo vyššie ako u mužov a medzi vysokými a nízkymi ženami boli menšie rozdiely. Tie, ktoré boli vyššie ako priemerná výška (162,6 cm) dosiahli 6,64 v porovnaní s 6,55 u nižších žien. Jeden z vedúcich výskumníkov Angus Deaton z Princeton University však uviedol: "Prekvapivo ľudia, ktorí tvrdia, že ich životy sú ‚najlepšie možné‘ sú v priemere o niečo nižší ako tí, ktorí sa nachádzajú o stupienok či dva pod nimi."

Štúdia sa takisto zamerala na emócie ľudí. Vyšší muži a ženy skôr prejavili radosť či šťastie a menej bolesť či smútok. Vyšší muži, nie však vyššie ženy, trpeli menšími obavami. Autori tvrdia, že ich zistenia sa takmer určite dajú vysvetliť pomocou kladnej asociácie medzi výškou, príjmom a vzdelaním. "Neexistuje priamy vzťah medzi príjmom a šťastím. Dokazujú to štúdie spred niekoľkých rokov. Ak sa pozriete na túto štúdiu tak zistíte, že najšťastnejší ľudia nie sú tí úplne najvyšší. Existuje hranica pri tolerancii výšky a nachádza sa niekde medzi 195,6 cm a 198,1 cm," tvrdí psychológ Colin Gill. "Na výške záleží, vždy na nej záležalo z jedného veľmi významného dôvodu - keď sa narodíte, ste menší než ľudia, ktorí sa o vás starajú a majú nad vami kontrolu. A nikdy sa nestane, aby sa v tomto silnom pute obrátilo poradie," uzavrel psychológ. Informáciu zverejnil internetový portál news.bbc.co.uk.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu