Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Vedci zachytili neobvyklý druh blýskania

Gigantic Jets
Gigantic Jets

BRATISLAVA - Vedcom sa podarilo odfotografovať jav, ktorý je možné vidieť len veľmi zriedkavo - blýskanie smerujúce nahor. Pri tomto fenoméne sa elektrina z búrok dostáva do vrchnej časti atmosféry. Blýskanie počas minuloročnej tropickej búrky Cristobal siahalo až 60 kilometrov nahor.

Tento jav, zvaný taktiež "gigantic jets" je rovnako silný, ako údery bleskov z oblakov na zem. Americký tím výskumníkov taktiež uskutočnil rádiové meranie elektrického náboja. Fenomén vyfotografovali v oblasti neďaleko durhamskej Duke University v štáte Severná Karolína. Ich prácu publikovali v časopise Nature Geoscience a ponúka vedcom lepšie pochopenie tejto formy blýskania.

"Gigantic jets" nevznikajú pri každej búrke a vedci zatiaľ nevedia, aké typy búrok sú pre ich vznik vhodné. "Sme schopní presvedčivo dokázať, že nejde iba o iskry, ktoré vychádzajú z búrky, smerujú nahor a ‚dotknú sa‘ vrchnej atmosféry. Do atmosféry prevedú v skutočnosti toľko elektrického náboja, ako keď veľmi silný blesk narazí na zem," vyjadril sa vedúci autor štúdie profesor Steven Cummer.

Tieto lúče vytvoria také množstvo elektriny, ktoré je porovnateľné s bežným blýskaním, no náboj putuje ďalej a rýchlejšie, pretože redší vzduch medzi oblakmi a ionosférou poskytuje menší odpor. "Gigantic jets" sa podarí odfotiť len zriedka, pretože sú veľmi rýchle.

Informáciu zverejnil internetový portál news.bbc.co.uk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu