Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Škaredé uhorky sa vracajú do regálov

BRUSEL - Ohnuté uhorky, pokrútené mrkvy a fľakaté šampiňóny sa po 20 rokoch opäť vracajú do regálov v členských štátoch európskej dvadsaťsedmičky.

Štandardy o presne popísanom výzore jednotlivých druhov zeleniny a ovocia totiž v stredu na území únie prestávajú platiť. EÚ tvrdí, že dôvodom je snaha o zoštíhlenie európskej byrokracie. Obchodné reťazce rozhodnutie Európskej komisie privítali, informovala britská televízna stanica BBC.

"Prvého júla zažívame návrat ohnutých uhoriek a pokrútených mrkiev do našich regálov," cituje BBC komisárku pre poľnohospodárstvo Mariann Fischerovú-Boelovú. "Nepotrebujeme regulovať podobné veci na európskej úrovni. Je oveľa lepšie ponechať to na účastníkov trhu," myslí si. "Zmeny takisto znamenajú, že spotrebitelia dostanú možnosť vybrať si z väčšej ponuky produktov. Nedáva zmysel zahadzovať absolútne dobré produkty do koša len preto, že majú 'zlú' veľkosť a tvar," dodala komisárka.

Pravidlá však zostanú nezmenené pre desať typov produktov, ktoré majú až 75-percentný podiel na európskom trhu s ovocím a zeleninou. Sú to jablká, citrusové plody, kiwi, šaláty, broskyne, nektarinky, hrušky, jahody, papriky, grapefruity a rajčiny. Zmena však nastáva v tom, že ak tieto potraviny predajca označí napr. vetou "Produkt určený na ďalšie spracovanie", európsky zákazník si ho bude môcť kúpiť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu