Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

Pediatri chcú zakázať fajčenie v aute

LONDÝN - Dospelí by mali mať zakázané fajčiť v aute v čase, keď sa v ňom nachádzajú deti. V stredu to pre britskú televíznu stanicu BBC uviedol zástupca celoštátneho združenia pediatrov v krajine.

Profesor Terence Stephenson si myslí, že deti majú právo na túto formu štátnej ochrany. "Prečo by nám nemalo záležať na zdraví našich detí?" pýta sa sugestívne Stephenson a odvoláva sa na návrhy podobných opatrení v kanadskej provincii New Brunswick, v americkej Kalifornii, Južnej Austrálii a na Cypre.

Britské ministerstvo zdravotníctva na návrh reagovalo prísľubom, že zmenami v zákone na ochranu nefajčiarov sa bude vláda zaoberať až na budúci rok. Hovorca škótskej organizácie na ochranu fajčiarov Neil Rafferty však oponuje, že podobná norma by bola ťažko vynútiteľná v praxi. "Nemyslíme si, že deti by mali byť vystavované fajčiarskemu dymu v aute, ale zákaz by bol len stratou času pre políciu a súdy."

Zákaz fajčenia ako prvé v rámci Veľkej Británie uzákonilo v roku 2006 Škótsko. O rok neskôr sa k nemu pridali aj Wales, Severné Írsko a napokon aj Anglicko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu