Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Simpsonovci podľa vedcov propagujú fajčenie

Simpsonovci
Simpsonovci

SYDNEY - Obľúbený animovaný seriál Simpsonovci (1989) môže propagovať fajčenie častými scénami, v ktorých sa zobrazuje tento zlozvyk, alebo sa hovorí o cigaretách. Informovala o tom austrálska štúdia publikovaná v magazíne The Medical Journal of Australia.

Tabak je síce zodpovedný za Krustyho problémy so srdcom a chrapľavé hlasy sestier Patty a Selmy, ale program môže podľa štúdie propagovať fajčenie už len tým, že sa spomína v toľkých dieloch. Odborník na verejné zdravie z univerzity v Sydney Guy Eslick skúmal výskyt fajčenia v prvých 18 sériách programu o rodine zo Springfieldu a prešiel približne 400 častí.

Zistil, že fajčenie bolo zobrazené 795-krát, z toho 35 percent v negatívnom, dve percentá v pozitívnom a 63 percent v neutrálnom kontexte. Vo viac ako 60 percentách fajčili dospelí ľudia, hoci deti a tínedžeri tvorili 8 percent fajčiarov. Zvyšok boli od nikotínu závislé zvieratá. Podľa Eslicka sú animované postavičky efektívnym marketingovým nástrojom tabakového priemyslu.

Štúdia ukázala, že čím viac cigariet deti vo filmoch vidia, tým je väčšia pravdepodobnosť, že začnú fajčiť. "V závere je jasné, že fajčenie je častým javom v televíznom seriáli Simpsonovci a tiež, že výskyt fajčenia, predovšetkým u detských a nedospelých postáv, navádza deti k fajčeniu cigariet," vysvetlil Eslick.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu