Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Česi majú nový protifajčiarsky zákon

(Zdroj: Jupiterimages)

PRAHA - Poslanci českej Snemovne schválili v stredu protifajčiarsky zákon. Z reštaurácií však fajčiarov nevyhnali, ale nechali na majiteľovi, aby určil, či bude jeho prevádzka fajčiarska, alebo nie.

Poslanci návrh zákona pre množstvo pozmeňovacích návrhov, ktoré ho robili neprehľadným, už skôr vrátili na prerokovanie. Zákon preto niekoľkokrát prechádzal druhým aj tretím čítaním. Teraz ho ešte musí schváliť Senát a podpísať prezident. "Väčšina argumentov pre aj proti už odznela," uviedol pred rozhodovaním poslancov jeden z predkladateľov Boris Šťastný. Zdôraznil, že novela zreteľne posilní ochranu nefajčiarov na verejne prístupných miestach, bude chrániť deti a ponúkne jednoznačný výklad a jasnú vymáhateľnosť.

Protifajčiarsky zákon v schválenej podobe prikazuje prevádzkovateľovi reštaurácie, aby svoje zariadenie označil samolepkou. Z nej sa návštevník hneď dozvie, či ide o fajčiarske, alebo nefajčiarske zariadenie. V Českej republike v poslednej dobe pribúdajú reštaurácie a kaviarne, kde sa už teraz nefajčí. Za úplný zákaz fajčenia je v súčasnej dobe šesť z desiatich Čechov.

Poslanci si mohli vybrať tiež úplný zákaz fajčenia na verejných miestach. Rovnako to funguje vo Veľkej Británii, Slovinsku, Chorvátsku alebo v severských štátoch. Inou variantou, ktorá nakoniec prešla, bol návrh poslanca Jozefa Kochana. "Dnes hosť nevie, kde a či je chránený," podotkol Šťastný. Pre mäkšiu variantu pre reštaurácie Šťastný síce nehlasoval, zákon ako celok však nechcel zhodiť zo stolu. "Ten zákon nie je iba o reštauráciách a nikdy nie je víťazstvo úplne stopercentné," uviedol zástanca úplného zákazu fajčenia. Šťastný si uvedomuje, že s jeho názorom nesúhlasí ďalších sto poslancov. "Pokojne návrh na úplný zákaz predložím znovu, keď bude mať podporu," dodal.

V rámci protifajčiarskeho zákona poslanci schválili aj zákaz fajčenia na železnici.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu